„Файненшъл таймс“: ЕС и Япония не подкрепят САЩ за пълна забрана на износа за Русия

0
161

 

Европейският съюз и Япония се противопоставят на предложението на САЩ да бъде наложена забрана на износа на стоки, услуги и суровини за Русия като продължение на санкциите, наложени на Москва заради военната инвазия в Украйна, пише „Файненшъл таймс“, цитира БТА.

 

Евентуалната забрана на износа за Русия е основна тема на преговорите, които се провеждат в навечерието на срещата на лидерите на страните от Групата на седемте най-развити световни икономики (Г-7) в японския град Хирошима през май, отбелязва британското издание.

В проект на декларация от предстоящата среща на Г-7 се изразява намерение за промяна на сегашния режим на санкции срещу Русия, който включва ограничения, налагани в рамките на различните икономически сектори. Предлага се да бъде наложена пълна забрана на износа за Руската федерация, с няколко изключения, свързани с експорта на селскостопански, медицински и други продукти, се казва в документи, с които са се запознали представители на „Файненшъл таймс“.

Според двама официални представители, предложението за пълна забрана на износа за Русия е направено от администрацията във Вашингтон на фона на нарастващото разочарование в САЩ от настоящата санкционна система, която допуска изключения, благодарение на които Русия има възможност да продължи да внася западни технологии.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here