След таен конкурс: Росен Христов остави човек на ГЕРБ в БЕХ

0
262

 

Промени в борда на директорите реално няма и бившият служебен министър Андрей Живков и Иван Андреев, назначен от ГЕРБ, ще продължат да са изпълнителни директори

 

На 25 април, докато в София се провеждаше международна енергийна конференция и се подписа спогодба с азерската SOCAR, служебният министър на енергетиката Росен Христов е внесъл решениe за смяна на ръководството на Българския енергиен холдинг.

Въпреки че става въпрос за най-големия холдинг в България, който буквално управлява цялата енергетика и свързаните с нея милиарди, съобщение за назначенията нямаше (дори по времето на ГЕРБ подобни събития се обявяваха най-малкото с прессъобщение), възмущава се справедливо „Капитал“.

Нещо повече – изборът на ръководството е станал след таен конкурс, за който не са публикувани никакви съобщения освен първоначалното му обявяване на 10 февруари. Принципно такива конкурси протичат на етапи, като се обявява кои са кандидатите, кои са допуснати до втория етап (устен изпит), и съответно кои са одобрени за назначения.

В случая министър Христов е решил да скрие цялата тази информация през изминалите два месеца и директно да назначи съответните хора. Подобна непрозрачност беше наложена и при назначенията в дружества като АЕЦ „Козлодуй“, ЕСО, „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и др.

Старите нови директори

От решението на министър Христов се вижда, че като представители на държавата в борда на БЕХ са избрани Ангел Янков, Андрей Живков и Иво Тодоров. Първият влезе в енергийния холдинг през март 2022 г., след като преди това беше в борда на проектната компания за газовата връзка с Гърция – Ай Си Джи Би.

Последните двама обаче бяха назначени „до провеждането на конкурс“ през януари тази година именно от министър Христов. Сега те са, образно казано, „бетонирани“ на местата си, тъй като са назначени с конкурс и евентуална следваща власт много по-трудно може да ги смени.

Назначеният от ГЕРБ Иван Андреев остава на шефски пост в енергетиката

Андрей Живков е служебният енергиен министър в кабинетите на Румен Радев от 2021 г., а преди да влезе в БЕХ тази зима, беше съветник на настоящия служебен министър. Освен за член на борда на директорите Живков е избран и за втори изпълнителен директор, който ще управлява холдинга наравно с Иван Андреев – назначен по време на последния кабинет на ГЕРБ, но успял да се задържи при всички рокади и служебни правителства през последните 2-3 години.

Като независими представители, избрани от Агенцията за публичните предприятия и контрол, са назначени Веселина Канатова-Бучкова и Калин Филипов. Дамата е в ръководството на БЕХ от ноември 2021 г. и реално е назначена там от Андрей Живков в ролята му на служебен министър. Тя е избрана и за председател на съвета на директорите.

Напълно ново лице за енергийния холдинг обаче е Калин Филипов. Той е инженер, завършил Техническия университет – София, през 2000 г., специалност „Ядрена енергетика“. А последно е работил като ръководител на катедра „Топлоенергетика и ядрена енергетика“. Няма данни той да е участвал в други дружества преди това.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here