Прокуратурата с подробности за барикадиралия се мъж в столичния квартал „Люлин“

0
285

 

Подробностите съобщи прокурор Невена Зартова – ръководител на Софийска районна прокуратура

 

Задържаният снощи Петър Колев, който се беше барикадирал в апартамент в столичния ж.к. „Люлин“, е бил издирван с Европейска заповед за арест, а също и от Интерпол. Обявен е за издирване още през февруари 2021 година заради влязла в сила присъда за закана за убийство и хулиганство. Това обявиха на брифинг от прокуратурата.

 
 

Няколко дни преди да се барикадира в столичния квартал „Люлин“, обвиняемия Петър Колев е блъснал пешеходец в опит да избяга от полицейска проверка.

Малко преди това той е шофирал в столичния квартал „Люлин“. След излизане от тунела, не е подал мигач.

Униформите му подали сигнализация да спре. Колев не се е подчинил и докато се е отдалечавал е ударил таксиметров автомобил, в който се е опитвал да се качи пешеходец. В следствие на това ПТП е нанесена телесна повреда на пешеходеца. В момента той е в болница, има сериозна вероятност да му бъде ампутиран крака.

По-късно се оказало, че колата е притежание на пленника на барикадиралия се мъж.

Прокуратурата разкри, че обвиняемият Петър Колев е осъден с влязла в сила присъда от 14 април 2020 г. за извършени от него 2 престъпления – за закана за убийство и за хулиганство.

Със същата присъда съдът е постановил да бъде приведена в изпълнение и още една по-стара присъда от 2015 г. на Колев, за държане на наркотици – кокаин.
Към днешна дата той е осъден на „лишаване от свобода“ от 3 години и 6 месеца.

След като са постъпили материалите, прокуратурата е предприела незабавни действия по установяване местонахождението на обвиняемия, тъй като той не е намерен на известните адреси, на 3 юни 2020 г. той е обявен за общодържавно издирване.

На 16 февруари 2020 г. е издадена европейска заповед за арест. Той е обявен за международно издирване с шенгенски идентификационен номер и по канала на международната организация Интерпол.

Още с постановяването на присъдата спрямо него е наложена мярка „забрана да напуска пределите на страната“.

След като разследващите стигат до адреса, на който Колев пребивава, се стига до барикадирането.

„Постъпи оперативна информация, че лицето е въоръжено и опасно при задържане. Затова се наложи използването на специализирания отряд за борба с тероризма”, обясни директорът на СДВР комисар Калоян Милтенов.

След около 2 часа преговори обаче мъжът се е предал.

„Лицето е живяло на множество адреси в София, като наемател. Жилищата са наемани от майка му”, каза Милтенов, обяснявайки защо досега не е бил намерен.

Вече са му повдигнати обвинения за 3 престъпления – за причиняване на ПТП с пострадало лице, неизпълнение на полицейско разпореждане, държане на огнестрелно оръжие без съответно разрешително.

„Към момента няма необходимост и няма да бъде задържан с прокурорско разпореждане на 72 ч, тъй като още днес ще бъде приведен в затвора, за да излежи присъдата си”, обясни Зартова.

Според държавното обвинение Колев е имал 2 пистолета – единият е незаконно регистриран, а другият не е регистриран на негово име.

Заканата за убийство, по която е осъден, е отправена срещу клиент на заведение в София. Става въпрос за жена, обясниха още от прокуратурата.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here