Май месец може да бъде ключов за Украйна във войната

0
191

 

Тази седмица шефът на украинското разузнаване Кирило Буданов каза, че Русия е преминала към отбранителни позиции във всички свои бойни зони с изключение на Бахмут, където имаше огромни жертви за силите на Москва и големи загуби за Украйна

 

Чакането е най-трудната част за някои руски официални лица и военни блогъри, които изпитват “всеобхватна тревога” от предстоящото контранастъпление на Украйна.

Тази оценка на Института за изучаване на войната (ISW) дойде на фона на теориите, че силите на Киев чакат по-топло време, за да се втвърди почвата. Те също така искат да развалят за Русия майските тържества на военната слава от миналото, в които Владимир Путин очертава своята пълномащабна инвазия.

Отмяната на марша на Безсмъртния полк в чест на съветската роля в побеждаването на нацистка Германия и отмяната на други събития за Деня на победата на 9 май в руските области Курск и Белгород, поради опасения за сигурността, се добавят към очакването какво ще се случи по-нататък.

„Следващите 30 до 60 дни от кампанията ще бъдат критични“, каза пенсионираният генерал от морската пехота на САЩ Франк Макензи, бивш командир на Централното командване на САЩ, сега изпълнителен директор на Института за глобална и национална сигурност към Университета на Южна Флорида.

„Украйна до голяма степен пое и отклони руската офанзива тази пролет“, каза той пред Newsweek.

„Времето се променя към по-добро и Украйна интегрира нови способности. Те имат възможност, но рисковете все още остават високи.“

Ръководителят на руската частна военна група “Вагнер” Евгений Пригожин каза в канала си в Telegram, че Украйна е изпратила добре подготвени части в донецкия град Бахмут, за който се водят ожесточени битки от месеци.

Когато стане по-топло, очаквайте украинските сили да направят своя ход, добави той.

„Май изглежда доста важен“, каза Ник Рейнолдс, научен сътрудник в Royal United Services Institute, мозъчен тръст в Лондон.

„По-доброто време е по-благоприятно за движение и така характерът на операциите ще се промени“, каза той пред Newsweek. „Това е особено важно в Донбас, където лошото качество на пътната мрежа и транспорта изостря предизвикателствата на лошото време и калта за военните сили.“

Западната подкрепа

На среща на съюзниците на Киев миналата седмица в Рамщайн, Германия, имаше допълнителни обещания за военна подкрепа за Украйна.

През последните няколко седмици тежка техника, включително танкове Leopard 2 и Challenger, дойдоха от Германия и Обединеното кралство. Доставките в Киев също включваха немски Marder, както и американски бойни превозни средства на пехотата Stryker и превозни средства за пехотна мобилност Cougar.

„Силите на Киев ще разполагат с част от новото си оборудване, но както показаха последните изтичания, остават сериозни недостатъци, които международните партньори на Украйна или не са успели, или не желаят да коригират, особено в областта на противовъздушната отбрана“, каза Рейнолдс.

Документи на Пентагона, изтекли по-рано през април, разкриха загриженост сред американските служители относно мрежата за противовъздушна отбрана на Украйна, която е отслабена от руски дронове и ракети и изразиха необходимостта от огромен трансфер на боеприпаси.

„Остават сериозни дефицити на оборудването, които са идентифицирани отдавна, но са оставени без внимание“, добави Рейнолдс.

Украйна започна успешни контраофанзиви през 2022 г. в края на битката за Киев, около Чернигов и Суми, към Изюм и при Херсон.

Много се обръща внимание на следващия подобен ход, при който Украйна ще се очаква да си върне територия, да демонстрира, че може успешно да използва военната помощ на Запада и да покаже, че войната не е в задънена улица. „Залозите не могат да бъдат по-високи“, каза Пушан Дът, професор по икономика в бизнес училището INSEAD, „Украинците се нуждаят от голяма победа, за да убедят съюзниците си да продължат да ги подкрепят. Часовникът тиктака“.

„Светът може скоро да продължи напред или да изгуби търпение. Така че времето е най-големият враг на Украйна. За разлика от тях Русия е уверена, че могат да изчакат това“, добави Дът.

Тази седмица шефът на украинското разузнаване Кирило Буданов каза, че Русия е преминала към отбранителни позиции във всички свои бойни зони с изключение на Бахмут, където имаше огромни жертви за силите на Москва и големи загуби за Украйна.

Ако руската армия знае, че нещо предстои, Путин също се стреми да увеличи числеността на войските.

Усилията за набиране на още до 400 000 войници обаче предизвикаха тревога сред правителствените служители, загрижени за критичния недостиг на работна ръка в Русия, според секретни документи на американското разузнаване, получени от The Washington Post.

Тази седмица проучване на Централната банка на Русия сред 14 000 компании установи недостиг на работници в няколко сектора, като най-голям е дефицитът в производството и транспорта.

„Търсенето на работна ръка до голяма степен беше повлияно от увеличаването на държавната отбранителна поръчка“, каза Олга Бичкова, икономист в Moody’s Analytics, пред Newsweek.

Стремежът на Путин да набере повече войски ще доведе до риск от по-нататъшно дестабилизиране на руската икономика под натиска на санкциите и рискува да отчужди руската общественост, според The Post.

Това може да бъде в полза на Украйна, ако се постигнат успехи на бойното поле във време на нещастие в Русия от мобилизацията и влошаването на жизнения стандарт.

Рейнолдс обаче каза, че дори следващият месец да е решаващ, „изходът от войната не е близо до решение и няма да бъде след месеци или дори години“.

Той вярва, че несигурността около продължаващата международна подкрепа за Украйна е била вредна за здравото оперативно планиране и е „създала политически императив за поемане на неразумни военни рискове“, въпреки че през последните месеци имаше по-дългосрочни планове за военна подкрепа.

„Ако международните партньори са сериозни в желанието Украйна да спечели, тогава те трябва да погледнат отвъд контранастъплението“, каза той.

Тази седмица заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Малиар каза, че въоръжените сили на нейната страна вече провеждат различни „действия“ и че хората не трябва да очакват официално съобщение за контраофанзива.

Изтичането на информация от Пентагона вероятно ще накара Киев да запази подробности за предстоящите си планове за борба с руската агресия, която може да повлияе на останалата част от войната.

„Провалът на предстоящата офанзива може да доведе до умора от война по целия свят“, каза Марк Темницки, американец от украински произход, който е чуждестранен сътрудник в Евразийския център на Атлантическия съвет. “Украйна трябва да разбере това правилно.”

източник: newsweek.com; превод: opposition.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here