Има опасност България да изпадне от топ 5 на световните производители на олио заради забраната за внос на украинско зърно

0
164

 

И преди войната в Украйна у нас е внасяно голямо количество слънчоглед, а този внос в момента е спрян

 

Само преди дни – на 29 април, българският министър на земеделието Явор Гечев коментира, че има уговорка през тази седмица да се види със земеделския министър на Украйна. Една от темите, по които българският и украинският земеделски министри ще говорят е темата за слънчогледовото олио, обобщи БНР.

От 24 април до края на юни у нас беше въведена забрана за внос на земеделски стоки от Украйна, сред които зърно и слънчоглед.

Тази забрана трябва да отпадне, каза за Радио Варна Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България. В позиция, компаниите – преработватели обявиха, че са заплашени от свиване на дейността и дори фалит.

Трябва да се отчитат интересите на всички сектори в икономиката, каза Янев.

Причините са няколко.

Основната сред тях е, че преработвателите на масла не могат да осигурят и натоварят мощностите си само със слънчогледа, произведен в България. Средногодишно, у нас се произвеждат около 2 млн. т. слънчоглед, от които едва около 250 хил. т. или 1/8 са за българския пазар. Останалото количество отива за износ.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

Мощностите на преработвателите – за олио, шрот и белене на семена са за над 3 млн. т., което означава, че и преди войната в Украйна у нас е внасяно голямо количество слънчоглед, уточни Яни Янев.

Ако забраната остане, заради липсата на суровина, производителите на олио са заплашени от риск от спиране на производството и неизпълнение на търговски договори. България е страната, която в Източна Европа разполага с най-големите производствени мощности за производство на олио и шрот. Дори и в момента, мощностите на преработвателите са свити с около 30 на сто.

И още.

В района на Черно море се произвежда около 75% от световното производство на слънчоглед.

България е топ 5 държавите в света по производство на олио. Една такава забрана ще означава, че ще загубим позициите си и като държава производител, и като сектор от икономиката. По данни на националната статистика. през 2021 г. България е била на трето място в света по износ на слънчогледово олио. В абсолютни цифри това прави приходи за 690 млн. щатски долара. Страната ни неизменно е в челната тройна по износ на маслодаен слънчоглед и слънчогледово семе през последните години, но за пръв път преди две години влиза и в челната тройка на износителите на слънчогледово масло.

Русия и Украйна са най-големите производители на слънчоглед. Те произвеждат над половината световното производство. Почти 70 на сто от експорта на слънчогледово олио се държи от двете страни. Ние сме поставени в ситуация, в която се конкурираме в Черно море с най-големите производители и преработватели на слънчоглед, заяви Янев.

Още по темата:

Добри Митрев, БСК: Със спирането на вноса на зърно от Украйна се нанася огромен удар върху преработвателите на растителни масла в България

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here