Президентът: Ако РСМ претендира, че следи заветите на Гоце Делчев, защо не впише в конституцията си неговите сънародници

0
124

 

Името на Гоце Делчев е символ на свободата и ако днешна Северна Македония претендира, че следва заветите му, защо не впише в конституцията си сънародниците му, за които той жертва живота си? Това каза президентът Румен Радев в речта си по време на зарята-проверка в памет на революционера Гоце Делчев.

„Преди 120 години един от най-доблестните рицари на освободителното ни движение в Македония и Одринска Тракия завинаги обезсмърти името си. Обрекъл живота си на свободата, Гоце Делчев отрано пое по стъпките на Левски и освободителната борба, на която остана верен докрай. Неуморен организатор и всепризнат водач на българи в Македония и Одринска Тракия, Гоце Делчев вдъхновяваше, напътстваше и с личния си пример чертаеше пътя към Освобождението и не само.

С безпределната си вяра и всеотдайност на делото той печелеше умовете и сърцата на поробените, които за месеци се преродиха в могъща революционна организация. Житейският път на Гоце Делчев бе кратък, но той разчупи тесногръдието на цяла една епоха и се вля във вечната борба справедливост и равноправие“.

Името на Гоце Делчев е символ на свободата, защото е той вярвал непоколебимо, че честта може да обединява хората към дългия път на свободата, заяви президентът.

„Днес всеки, който твърди, че е вложил делото на Гоце Делчев в темелите на държавността си, нека не изтъква броя на портретите и паметниците, а има силите и идеалите на Гоце Делчев. Нека неговото верую намери своето безкомпромисно място в обществения живот и ежедневието на гражданите на Балканите. И ако днешна РСМ претендира, че следа заветите на Гоце Делчев, защо не намира сили да впише в конституцията си неговите сънародници, за чиято свобода той жертва живота си?

Радев изрази надежда, че ще се намерят далновидни политици, които да претворят делото на Гоце Делчев в живот, за да може неговите завети да продължат да ни обединяват.

„Защото идеалите разцъфват само тогава, когато се напояват с истина. Когато над тях грее слънцето на достойнството, на истинските човешки ценности, когато всеки човек може да живее живота си спокойно и невависимо.

Той благодари жителите на Гоце Делчев, че и до днес отстояват делото на революционера.

източник: Фокус

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here