„Потенциално опасна ситуация”: МААЕ обезпокоена за АЕЦ „Запорожие”

0
187

 

Промосковската администрация в Запорожка област обяви евакуация в петък

 

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е обезпокоена от напрегнатата ситуация около украинската атомна електроцентрала в Запорожие, която се намира в близост до фронтовата линия на войната, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

„Ситуацията става все по-непредсказуема и потенциално опасна в окупираната от Русия атомна електроцентрала”, заяви снощи ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси.

„Изключително съм загрижен за съвсем реалните рискове за ядрената безопасност и сигурност, пред които е изправена централата”, предупреди той в доклад за ситуацията. „Трябва да действаме сега, за да предотвратим заплахата от тежка ядрена авария”, добави Гроси.

Промосковската администрация в Запорожка област обяви евакуация в петък, включително и в град Енергодар, където живеят по-голямата част от служителите на атомната централа.

Гроси казва, че служителите ще останат на площадката, но въпреки това ситуацията става „все по-напрегната, стресираща и предизвикателна” за тях и техните семейства. Според агенцията за ядрен надзор на ООН постоянният стрес може да доведе до грешки и аварии в атомната електроцентрала.

Гроси отново призова за сключване на споразумение между Украйна и Русия, което да предпази най-голямата атомна електроцентрала в Европа от катастрофа. Но въпреки неотдавнашните признаци, че споразумението за защита на обекта може да е близо, напредъкът по него е в застой, посочва ДПА.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Скоро се очаква да започне украинска контраофанзива за отвоюване на завзетите от Русия територии. Едно от възможните направления за настъпление е в Запорожка област към брега на Азовско море.

Централата е окупирана от руските сили от март 2022 година. Миналото лято редовният обстрел на АЕЦ-а доведе до проблеми с външното електрозахранване. От съображения за безопасност миналата година централата беше поставена в режим на студено спиране.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here