Андрей Ковачев: РСМ престъпи червена линия, конфронтацията вече е с европейските институции

1
161

 

Евродепутатът коментира недопускането му в Северан Македония, за да за да присъства на 6 май на панихида на българското военно гробище 

 

„В пленарната зала на Европейския парламент ще бъде повдигнат въпросът – защо с председателя на фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски и още трима българи не бяхме допуснати в РСМ. Трябва да се обясни какво ще се случва занапред и как това се съвместява със статута на страна, която е кандидат за член на Европейския съюз. Това е тежък прецедент. Никоя страна от Западните Балкани не си е позволявала подобно нещо“.

Това каза пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев за това, че на 6 май група българи се опита да стигне до Ново село, за да присъства на панихида на българското военно гробище, но не беше допусната в югозападната ни съседка.

Евродепутатът Андрей Ковачев допълни, че очаква отговори и от министри на РСМ.

В предаването „12+3“ Ковачев подчерта, че РСМ са престъпили червена линия, която не могат да прекрачват, ако смятат за сериозна европейската интеграция.

„Тук става дума вече не за конфронтация с България, а с европейските институции. В момента се дебатира резолюцията за Северна Македония и това ще влезе в нея. Ако не приемат сериозно позицията на Европейския парламент и Европейската комисия, то това е друг въпрос, явно не приемат сериозно приемането си в Европейския съюз“.

Според евродепутата антибългарската реторика се е засилила в РСМ заради предстоящите избори и съревнованието между управляващи и опозиция – кой повече ще защити македонската идентичност от лошите българи.

Припомняме, че на 6 май, Гергьовден, евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев, председателят на Фондация „Българска памет“ Милен Врабевски и още трима души не са бяха пуснати на територията на Република Северна Македония.

Те е трябваше да участват в заупокойна литургия в памет на загиналите в битките за национално обединение български воини в Ново село. Според информация от Андрей Ковачев, те са получили лист, който обяснява наличието на постановление, заради което не могат да влязат в Република Северна Македония.

„От над 10 години отивам винаги на Гергьовден да отдадем почит на загиналите за отечеството на военното гробище в Ново село в Македония до Струмица и тази година ни се случи нещо, което е изключително неприятно, изключително изненадващо“, коментира тогава Ковачев.

Той е информирал европейските и българските власти и тези в Република Северна Македония за това, че не беше допуснат в югозападната ни съседка.

Говорителят на Министерството на вътрешните работи на РСМ Тони Ангеловски уточни каква е причината за отказа: „Македонската полиция няма да позволи, нито сега, нито в бъдеще ще позволи, да влязат в държавата хора, които са потенциални нарушители на обществения ред и спокойствие и които обиждат и омаловажават гражданите и държавата“.

Евродепутатът Андрей Ковачев обясни, че винаги е подкрепял европейската интеграция на Скопие, а позицията на вътрешното министерство на югозападната ни съседка коментира така:

„Ако от обида смятат, че защитата на идентичността на починали хора е обида към съвременната идентичност на някои от гражданите на Република Северна Македония, може би това имат предвид, но това е голям проблем, който те трябва да преодолеят по пътя на европейската интеграция“.

„Много ми е интересно как ще се оправдават и какво ще направят, защото това е за мен е голяма тяхна грешка. Явно имат проблем с обективната история, с човешките права, с основни човешки европейски ценности. Те очакват може би на границата да пуснат само този, който заяви, че Гоце Делчев е етнически македонец. Нямам представа каква идея имат и кого смятат за достоен да пуснат, ако той се примири или каже „добре приемаме всичко, каквото вие кажете. Това е така“. Тогава може да влезете“.

по информации на БНР

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here