Ген. Ходжис: Ако Украйна имаше ATACMS, нямаше да има руснаци в Крим

0
252

 

Украинската страна настоява за предоставяне на ракети с голям обсег, тъй като това ще промени хода на войната в полза на украинските въоръжени сили. Ген. Бен Ходжис разкритикува остро действията на Джо Байдън

 

Британските ракети с голям обсег Storm Shadow ще дадат възможност на Въоръжените сили на Украйна да поразяват руски бази в незаконно окупирания Крим. Това мнение изрази бившият командир на силите на САЩ в Европа Бен Ходжис в коментар на „Гласът на Америка“.

В същото време, както отбелязва военният експерт, украинците ще използват тези западни оръжия, за да освободят своите територии, а не да нанасят удари по Руската федерация, тъй като подобни действия могат да „променят характера на тази война“.

Ходжис приветства предоставянето на Storm Shadow на въоръжените сили на Украйна и се възмути, че САЩ все още не са предоставили на Киев същото оръжие – ATACMS. „Ако Украйна имаше ATACMS, Черноморският флот (РФ) вече нямаше да съществува“, коментира той.

„Администрацията на президента Байдън не е определила ясно стратегическия резултат, който иска, и не сме заявили ясно, че искаме Украйна да спечели. Те казват, че ще подкрепяме украинците толкова дълго, колкото е необходимо, което са празни думи“, каза Ходжис.

„Продължаваме да вземаме бавни решения за това, което предоставяме, и де факто това с това помагаме на Русия, защото не помогнахме на Украйна с тяхната способност да удари полуостров Крим“, каза той той. Оръжията, които Украйна иска, но които все още не е получила от западните съюзници, могат да помогнат за освобождаването на временно окупираните от Русия територии по-бързо и с по-малко загуби.

Дискусиите за целесъобразността на предоставянето на Украйна на оръжия с голям обсег се водят отдавна. Украинската страна настоява за предоставяне на такова оръжие, тъй като това ще промени хода на войната в полза на украинските въоръжени сили. Наскоро Великобритания обяви, че ще предостави на Киев ракети с голям обсег. Става дума за ракети Storm Shadow с обсег 300 км. Това е същият обхват като американския ATACMS. САЩ обаче обявиха, че не планират да последват примера на Великобритания и да предоставят на Украйна ракети с голям обсег ATACMS.

източник: Епицентър.бг

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here