Politico: Ева Майдел може да наследи Габриел на поста еврокомисар

0
84

 

„Въпреки че съжалявам да видя комисар Габриел да си тръгва, мисля, че Ева има всички качества да заеме нейното място в Брюксел“

 

Изпълнителната власт на Европейския съюз остана с един комисар по-малко, след като Мария Габриел подаде оставка от ресора за научни изследвания в опит да състави правителство в България. Сред възможните й наследници се спряга името на друга видна българка от партията ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов – това на Ева Майдел, съобщава европейската редакция на изданието Politico, предава „Фокус“.

„Ева винаги е била силен лидер по дигитални теми“, пише чешкият депутат Дита Чаранова до редакцията. „Въпреки че съжалявам да видя комисар Габриел да си тръгва, мисля, че Ева има всички качества да заеме нейното място в Брюксел“.

За да посочи заместник, България има нужда от правителство. Габриел ще се опита да сформира такова – и изборът на неин наследник в Брюксел едва ли ще бъде основен приоритет на София през следващите седмици.

Завръщайки се в България, Габриел застана зад Борисов в понеделник, като отхвърли обвиненията срещу него от главния прокурор на страната Иван Гешев.

По-рано в понеделник Гешев даде пресконференция, на която скъса оставката си, припомня изданието.

Допълва се още, че след оставката на Габриел нейният ресор ще бъде временно „наблюдаван“ от вицепредседателя на ЕК Маргрете Вестагер. „Кабинетът на Габриел в Брюксел е на практика разбит… Някои от служителите ще се върнат на предишни длъжности в други отдели“, пише изданието.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here