Борисов обещал на Калина Чапкънова да я направи главен прокурор, както и да прати шефа на ВАС посланик

1
727

 

Започва да става ясно каква е сделката за свалянето на Иван Гешев

 

На вчерашното заседание на Висшия съдебен съвет стана ясно, че Гешев е поискал шестимата прокурори, подписали се за оставката му, да си направят самоотвод.

„Г-жо Чапкънова, вярвайте ми, знам защо всеки един тук е точно днес. И в какво качество”, заяви главният прокурор.

Ябълката на раздора се оказа предложението на Калина Чапкънова – една от поискалите отстраняването на Гешев, в дневния ред да влезе сигналът на Борислав Сарафов срещу Иван Гешев. В него Сарафов твърди, че главният прокурор нерегламентирано е записал телефонен разговор с прокурор Йордан Стоев – също подписал искането за отстраняване на Гешев.

Всъщност става дума за доста срамна срамна сделка, която предшества предложението на шестима членове от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да бъде освободен главният прокурор Иван Гешев, след като миналия четвъртък кандидатката на ГЕРБ за премиер Мария Габриел заяви, че иска освобождаването на главния прокурор Иван Гешев.

Мотивите на Габриел бяха, че „руши имиджа на съдебната власт“, но така и не обясни как точно. Резултатът бе, че на следващия ден шестима членове от ВСС входираха официално предложение с настояване Иван Гешев да бъде освободен от поста главен прокурор заради длъжностни престъпления, пак без да се посочват какви са те.

Припомняме, че в понеделник Гешев даде пресконференция, на който разкри, че един от членовете на ВСС, подписал предложението, е натиснат да го направи, като дори не е прочел мотивите. Става дума за Йордан Стоев, който е принуден да се подпише под документа в болница, където се лекува. На този етап останалите петима членове – Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова отричат да са притискани да се подпишат под предложението за отстраняване на главния прокурор.

Според източници от съдебните среди, обаче, става въпрос за сделка с част от магистратите: входират предложението за отстраняването на Гешев, гласуват го на пленума на ВСС в замяна … на постове. На един от членовете е обещано да го смени на поста, а на друг – посланически пост, какъвто главният прокурор е отказал, както разкри самият той.

Според задкулисните договорки, е уговорено Калина Чапкънова от Бургас да бъде новият главен прокурор. Тя се радва на бърз кариерен растеж, номинирана е за ВСС от ГЕРБ, благодарение на връзките на съпруга й Еролин Кючуков, бивш футболист от „Нефтохимик“, който е еднакво близък с бизнес кръгове около ГЕРБ.

Припомняме, че Чапкънова ръководеше разследването на атентата в Сарафово и в средите на прокуратурата се твърди, че не се радва на одобрение в родния си Бургас. Затова изглежда странно поведението ѝ да обяви яростна атака срещу Гешев в защита на подписалите се срещу него – и това на фона на дългогодишната ѝ вярност.

Странният катарзис на Чапкънова мнозина в съдебните среди обясняват именно с обещанията, които са ѝ дадени – да стане главен прокурор.

Георги Чолаков от съдийската колегия, шеф на ВАС, също се спряга като човек сключил сделка за отстраняването на Гешев срещу предлаган посланически пост в Израел или в Турция. Да не забравяме, че такъв е бил предлаган и на Иван Гешев, ако си подаде оставката.

В същото време Борисов продължава по стар навик да обяснява, как нищо не зависело от него, докато задкулисно подрежда пъзела, който да му осигури отново участие във властта.

BIG5

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here