Зеленски е обещал на Байдън, че Украйна няма да атакува територията на Русия

1
145

 

Американският президент Джо Байдън заяви, че украинският му колега Володимир Зеленски е дал „твърдо уверение“ на САЩ, че самолетите Ф-16 няма да бъдат използвани за атаки срещу територията на Русия, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.

 

В японския град Хирошима се провежда среща на Г-7, на която присъства и Зеленски. Украинският президент призова западните страни да дадат на Украйна модерни изтребители, за да придобие въздушно предимство срещу руския агресор.

В отоговор на журналистически въпрос на пресконференция в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Хирошима дали предоставянето на изтребители Ф-16 няма да доведе до изостряне на конфликта, Байдън заяви: „Имам твърдото уверение на Зеленски, че няма да ги използват срещу територията на Русия“.

Президентът направи уточнението, че няма проблем те да бъдат използвани срещу „всякакви руски войски, намиращи се на територията на Украйна и около нея“.

Канада ще подкрепя Украйна толкова дълго и толкова, колкото е необходимо в конфликта ѝ с Русия, включително чрез обучение на украински войници и евентуално пилоти, каза междувременно канадският министър-председател Джъстин Трюдо. Трюдо, който каза, че е предал подкрепата си на президента Володимир Зеленски по време на срещата на върха на лидерите от Групата на седемте (Г-7), която се провежда в Хирошима, заяви пред репортери на пресконференция, че „винаги се стремим да направим повече“, когато става въпрос за подкрепа за Украйна.

Този уикенд Трюдо и други лидери от Г-7, в която влизат още САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция и Италия, изпратиха ясен сигнал на Русия за силната си подкрепа за Украйна в нейния конфликт. На въпрос за обучението на украинските военни, Трюдо заяви, че Канада ще продължи да обучава войници, както и, че това потенциално може да се разшири и до обучение на пилоти. В петък президентът на САЩ Джо Байдън и високопоставени представители на САЩ заявиха пред лидерите на Г-7, че Вашингтон подкрепя съвместните съюзнически програми за обучение на украински пилоти на изтребители Ф-16.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here