Прокурори от цялата страна подкрепят Иван Гешев. Магистратите са против политическа намеса в работата им

0
241

 

Главният прокурор Иван Гешев каза, че смята да изкара мандата си докрай, въпреки атаките на политиците срещу прокуратурата и цялата съдебна система

 

Няма да позволим да ни бъде оказвано влияние и натиск в работата ни, ще продължим да работим в интерес на българските граждани, без да се съобразяваме с политически влияния и всякакви други опити за намеси при изпълняване на служебните ни задължения. Това обявиха днес магистратите от Апелативна прокуратура-Пловдив. Заедно с колегите си от Стара Загора и Видин те се присъединиха в подкрепата си към позицията на главния прокурор Иван Гешев, че съдебната власт е подложена на политически атаки. По-рано подобни декларации изпратиха прокурорите от София, Варна, Разград, Добрич, Силистра, Шумен и Търговище.

Както писа “Труд news”, в понеделник при безпрецедентно изявление Гешев разкри хронологията на заговора за отстраняването му и ескалацията, последвала атентата на 1 май срещу автомобила му. Той пусна 35-минутен запис на свой разговор с члена на ВСС Йордан Стоев, който се явява в ролята на посредник между главния прокурори и неназовани политици, които му искат оставката. Пред Стоев Гешев се прави, че е готов да я подаде и преговаря с него за условията – иска пълни гаранции за себе си и семейството си, че подобен атентат няма да се повтори, казва, че желае да напусне поста си и да стане обикновен прокурор във Върховна административна прокуратура. В разговора се въртят имената на Румен Радев, Бойко Борисов, наричан и Банкята, Мария Габриел – Европейката, Крум Зарков – Сорбоната, членове на ВСС и др.

Гешев уточни, че през цялото време не е имал никакво намерение да подава оставка, но е искал да разбере кои сили стоят зад атаката срещу него. Той отрече да е правил записа на разговора със Стоев, който е бил предаден на флашка на негова служителка. Показа и анонимно писмо, в което го заплашват, че ако до 10 ч в понеделник – 15 май, не подаде оставка, ще бъде натиснат клавишът “ентър”. Анонимният автор пише: “Оставам с добри чувства към теб и семейството ти. А пък някой ден може и ти да почерпиш пура и уиски.”

Днес бе разпространено и становище на Гешев по повод искането на шестимата членове от Прокурорската колеги на ВСС. Той оборва тезата им, че е нарушил служебните си задължения като е дал устна заповед да се допусне израелски експерт до мястото на атентата, като сочи, че в този период е бил отпуск и го е замествал Борислав Сарафов.

От прокуратурата пък разпространиха справка, според която е имало 70 проверки на сигнали срещу Гешев от 2018 г. насам, още докато е бил шеф на Специализираната прокуратура. Те са били подавани от граждани, адвокати, неправителствени организации, медии др. Проверявани са били и твърдения за закононарушения на Гешев, съдържащи се в исканията за отстраняването му, внасяни във ВСС от правосъдните министри Янаки Стоилов и Надежда Йорданова. Многократно главният прокурор е давал обяснения при проверки на сигналите и никога не е имало пречка обикновен прокурор да започне разследване срещу главния, уточняват от държавното обвинение.

Членове на ВСС подразнени от израза “политически боклук”

Второ искане за освобождаване на главния прокурор

Процедурата по първото вече тече

На заседанието на Прокурорската колегия на ВСС миналата сряда опозицията срещу Гешев поведе Калина Чапкънова.

Четирима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) внесоха второ предложение за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Това са Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Георги Кузманов и Гергана Мутафова, които на 12 май се подписаха и под първото искане за предсрочното прекратяване на мандата на Гешев, по което вече започна да тече процедура във ВСС. Под второ искане липсват имената на Светлана Бошнакова и Иван Дамянов. За Бошнакова се разбра, че е била търсена от колегите си да се подписва, докато е в “Пирогов”, а Дамянов е в отпуск и до края на месеца е в Япония.

Според четиримата Гешев е извършил действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Те цитират като недопустими думите му от 15 май, когато главният прокурор демонстративно си скъса оставката.

“В публичното си изявление, коментирайки държавата, в която живеем, опорките и хибридните атаки срещу прокуратурата, главният прокурор г-н Гешев заяви: „… между другото, ясно е какъв е политическият боклук в Народното събрание. Извинявам се за този израз…, съдейки от изявленията на някои, така наречени политици… (с жест за кавички), … и е време да бъде изметен този, както казах, политически боклук…”, сочат в искането си Стоев, Чапкънова, Кузманов и Мутафова.

източник: Труд

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here