Руските власти съобщиха, че „антитерористичната операция“ в Белгородска област продължава

0
175

 

Руските сили продължават „антитерористичната операция“ в пограничната с Украйна Белгородска област, съобщи губернаторът ѝ, цитиран от Ройтерс и БТА.

„Прочистването на територията (на областта) от министерството на отбраната в сътрудничество с правоохранителните органи продължава“, заяви Вячеслав Гладков в социалната мрежа „Телеграм“.

Вчера руските власти съобщиха, че в Белгородска област са навлезли украински диверсанти. В „Туитър“ съветник на президента на Украйна заяви, че правителството в Киев следи внимателно случващото се в Белгородска област, но подчерта, че Украйна „няма нищо общо с него“.

Украинското издание „Громадске“ съобщи, като се позова на украинското военно разузнаване, че атаката е дело на две въоръжени руски опозиционни групировки, „Легионът „Свобода за Русия“ и „Руският доброволчески корпус“ – и двете съставени от руски граждани.

Вчера Гладков заяви, че най-малко осем души са ранени, и каза още, че има нанесени щети на няколко сгради. По думите му много местни жители са напуснали домовете си.

Губернаторът посочи, че е ограничил придвижването и съобщенията в областта.

Гладков поясни, че снощи две сгради са били нападнати с дронове, и подчерта, че все още не е възможно хората да се приберат по домовете си.

„Обръщам се към жителите на Грайворонски район, които временно напуснаха домовете си – все още не е възможно да се приберат в тях“, каза той.

По думите му жена е починала по време на евакуацията вчера, има и данни за още двама ранени. Първостепенната задача през днешния ден е да достигнем до тях, заяви губеранторът.

„Руският доброволчески корпус“ разпространи снощи видеокадри, за които твърди, че показват как негов боец проверява пленена руска бронирна машина. За друг показан видеозапис се посочва, че на него се вижда как бойци на корпуса се придвижват с бронирана машина по извънградски път.

В руски и украински канали в социалните мрежи се появиха и снимки и видеозаписи, както се твърди, с пленени руски военнослужещи и документите им за самоличност.

Истинността на изнесените данни не може да бъде проверена чрез независим източник.

Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че президентът Владимир Путин е уведомен за случващото се в Белгородска област, и добави, че са предприети действия за прогонване на „диверсантите“, съобщи РИА Новости.

В канала „База“ в социалната мрежа Телеграм, който е близък до руските специални служби, беше посочено, че има индикации за боеве в три селища, разположени на главния път от границата към вътрешността на Русия. В Телеграм канала „Отворен Белгород“ се отбелязва, че е прекъснато електро-и водоснабдяването на няколко селища в областта.

„Легионът „Свобода за Русия“ съобщи в Туитър, че е „освободил напълно“ пограничния град Козинка, и допълни, че предните му части са достигнали до районния център град Грайворон, който се намира пò на изток в областта.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here