ГЕРБ аватарите и схемите на забогателия Борислав Сарафов – горд собственик на 6 жилища: 5 в София, 1 в Испания!

0
585

 

Испански „инвеститори“ завещаха 15 милиона дългове на „Уникредит Булбанк“

За пети пореден път надеждите на кредиторите на обявеното в несъстоятелност дружество с ограничена отговорност „Консорциум Астулидис“ (собственост на няколко регистрирани в Испания фирми) бяха попарени. Назначеният от съда синдик Людмила Лозанова отново се опита да продаде ипотекирания в полза на „Уникредит Булбанк“ АД атрактивен имот в столичния район „Възраждане“. За терена от 5480 кв. м, оценен на 7 525 600 лв., обаче купувач отново не се появи. Въпреки че цената от малко над 700 евро за квадрат в центъра на столицата далеч не може да бъде определена като висока.

Преди 7.5 години парцелът е бил ипотекиран в полза на банката срещу 12 271 641.84 лв. – сумата фигурира като главница по подписания на 18 ноември 2008-а договор. Вписан е в Търговския регистър като част от списъка на кредиторите на дружеството. Заедно с лихвите вземането на финансовата институция вече е 14 756 629.13 лева

От същия този списък става ясно, че Националната агенция за приходите пък се надява да прибере 119 459.89 лева. Още близо 330 хил. лв. пък са записани като вземания срещу имената на физически лица и фирми. От определение на Софийския окръжен съд от 10 януари 2014-а става ясно, че испанските „инвеститори“ дължат на Столичната община 1 239 471 лева. А в списъка на кредиторите пък се вижда още едно испанско дружество – „Ел Калейдо Деривадос“ С.А., на него съдът е зачел претенции за 202 227.47 евро.

Както и да смятаме, дълговете на „Консорциум Астулидис“ надхвърлят 17 млн. лева. А срещу тях стои единственият им актив – имотът, който за пореден път беше обявен за продажба. С думи прости, до този момент шансовете на кредиторите да си върнат реалните вземания е намалял с повече от 50 процента.

Името на тази фирма беше забъркано в грандиозен скандал още при покупката на този имот, който на практика се намира в непосредствена близост до парк „Възраждане“. Още през 2006-а консорциумът спечели търг на Столичната община за продажбата на два незавършени общински блока в кв. „Зона Б-5“ и малко по-късно получи като бонус огромния терен в центъра на София срещу смешната сума от 1.9 млн. евро. Цената на сделката по това време беше обявена за 17млн. лв. – сума, която очевидно е била осигурена от банки, от фирми и институции у нас и която е равна на задълженията на дружеството към днешна дата. И това не е всичко.

Играчите“ от името на испанците у нас далеч не са случайни хора. Още през 2010-а стана ясно, че майката на депутата Светлин Танчев, който смени няколко партии (мина през ГЕРБ, прелетя при Бареков, който го направи депутат чрез „България без цензура“, озова се в групата на „Български демократичен център“, напусна и нея и създаде новото политическо движение „Бъдеще развитие за България“) Лиляна Танчева е човекът, който е управлявал „Консорциум Астулидис“ по време на сделките.

Данните изнесе (тогава) бизнесменът Красимир Моллов, който също е вписан в списъка на кредиторите на обявеното в несъстоятелност дружество. Той съобщи, че Танчева е „спестила 13.9 млн. лв., като е купила терена (за 1.9 млн. евро). По договор тя е трябвало да ги доплати на Столичната община за допълнително застрояване върху парцела в „Зона Б-5“. Управляваният от Танчева консорциум по това време успява да удвои площта на парцела, предвидена за застрояване, до 65 хил. кв. метра. Според договора с общината от 2006-а фирмата, управлявана от Танчева, получава възможност да довърши започнатите два жилищни блока на кръстовището на булевардите „Александър Стамболийски“ и „Ген. Скобелев“. До тях консорциумът може да построи и офис сграда с трафопост и търговски обект, с подземни гаражи и магазини. Общата застроена площ на постройките и по това време е повече от впечатляваща – почти 36 хил. кв. метра. Година след продажбата на право на строеж апетитите на консорциума нарастват и плановете на дружеството се променят. Прави се нов проект за усвояване на общинския терен, на който се предвижда застроената площ вече да е 65 000 кв. м, обяви по това време Красимир Моллов.

Причината той да се разприказва беше, че лично е пострадал от експанзията на Танчева. Неизвестни лица на два пъти направили опит да откраднат от него идеални части от сграда и терена в съседния парцел, които той притежава. За да станат факт грандиозните планове на фирмата, е било необходимо дружеството да придобие точно този парцел, сградата на Моллов да бъде разрушена и новият впечатляващ градеж да бъде вдигнат на това място. Започват тежки съдебни дела, но в крайна сметка Моллов успява да запази терена си.

Семейство Танчеви от години са свързани с политическия “елит“ у нас. Братът на Светлин – Евгени Димитров Танчев, е зет на вицепрезидента Маргарита Попова и е крупен собственик на дворни места във вилна зона “Симеоново“ и на лъскави сгради в Ихтиман. Притежава и десетки декари в село Костенец, и търговски сгради в едноименния град.

Покрай скандалите с насилствено фалираната Корпоративна търговска банка пък стана ясно, че зетят и дъщерята на Попова са вписани в списъка на кредиторите й, тъй като са имали влогове, които са били доста над гарантираните. Според адвокат Константин Симеонов става дума за 287 хил. лв. влог на дъщерята – Константина Попова, и за над 825 хил. лв. на зетя Евгени. И двата влога са направени през пролетта на 2013 година.

По същото време в КТБ влог открива и майката на зетя Лиляна Танчева – от 800 хил. лева.

В близкия роднински кръг на семейство Танчеви влиза и заместник главният прокурор Борислав Сарафов, който е пръв братовчед на Светлин Танчев и на брат му.

В роднинските връзки и в заможността на семействата, разбира се, няма нищо лошо. Но само тогава, когато имената на хората от тези кръгове не са замесени в сенчести сделки, които пък предизвикват фалити.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов е горд и законен собственик на 6 жилища от направена проверка в краят на 2014 г., дарени от любящите му родители“.

Пет от тях са в София, а едно е в Испания.

Става дума за 4 дарени имота, един купен със спестявания и заем, и жилище в град Рохалес, Испания. (Курортен град на крайбрежието. По данни на агенциите за недвижими имоти цените в курорта за жилище от 92 до 120 кв. м. варират от 190 000 до 290 000 евро.)

Апартаментът, който е купила майката на Сарафов, е от 121 кв.м. за 234 000 лв – около 116 000 евро.

Не си правете никакви изводи, няма смисъл.

Освен това Борислав Сарафов има и къща в гр. Момин проход, известен с 9-те си минерални извора, заради които е обявен за балнеоложки курорт още през 1950 г. Малка спретната къщурка (120 кв.м), две липи отпред.

Всичко е законно.

Сделките са перфектни. Данните са официални и са от сайта Инициатива за прозрачни съдебни назначения – https://judicialprofiles.bg . http://www.bili-bg.org/102/page.html. Дори строгата, но справедлива етична комисия на Висшия съдебен съвет не е имало за какво да се хване.

По този начин съвсем открито и прозрачно Борислав Сарафов кандидатства за главен прокурор, но в крайна сметка бе назначен за зам.-главен прокурор, което пак не е никак малко, между нас казано.

Още от първия ден на назначението си той подгони яко престъпността в България. И костинбродските бюлетини – тоже. Оттук насетне каквото й гадно нещо да чуете за някакво разследване срещу него или за принадлежност към кръг „Сливница“, който кадрува в магистратурата, да знаете, че е лъжа.

Колкото и ГЕРБ да се хвалеше, че ще бори корупцията по време на мандата си. Наужким, де.

Защото всичко е законно. Ако не е съвсем, ще се натъкми и пак ще стане. Това е положението.

Справката, за която бившият вътрешен министър Цветан Цветанов говори, не е за зам. главния прокурор Борислав Сарафов, а за неговата леля – Лиляна Тодорова. Тя е майка на депутата Светлин Танчев, който напусна ГЕРБ. ГДБОП е разработвала Лиляна Тодорова за данъчни престъпления

Справката на ГДБОП била изпратена на тогавашния главен прокурор Борис Велчев през лятото на 2012 г. Той я препратил за проверка на прокуратурата в Пловдив. Резултатът от нея не е оповестен.

„В прокуратурата се говори, че точно главният прокурор е прикрил сигнал срещу Сарафов за едно разследване, свързано с натиск срещу определени лица. Тази преписка обаче е потулена.“

Веднага след това ексдепутатът от ГЕРБ  Светлин Танчев, който е братовчед на Борислав Сарафов, коментира, че научава от медиите за този сюжет.

Светлин Танчев напусна парламентарната група на ГЕРБ след скандална лобистка поправка.

След като Танчев напуска групата на ГЕРБ, се заговори, че той се спасява панически заради разследването срещу майка му за данъчни престъпления и затъването на семейния им бизнес.

Проверка във фирмения регистър показа, че на „Консорциум Астулидис“, в който участва дружеството на Танчеви за внос на бяла техника „Елидис“, е наложен запор заради неплатежоспособност.

Оказва се, че фирмата, в която участва Лиляна Танчева, си е спестила и над 10 млн. лв. разходи след сделка със Столичната община. Това станало през 2008 г., когато управляваният от Танчева „Консорциум Астулидис“ купил за 1,9 млн. евро от общината терен от 5480 кв. м в центъра на София. Така частната фирма си спестила 13,9 милиона лева, които по договор е трябвало да доплати на Столична община за допълнително застрояване върху парцела в Зона Б-5. Тогава измаменият собственик на идеални части от правото на строеж върху терена Красимир Моллов обяви, че шефът на Районния съд в Костинброд Ивайло Родопски е сред „мозъците“ на незаконна далавера с апетитния имот на ул. „Три уши“ и бул. „Скобелев“.

За аферата били сезирани куп институции, включително Инспектората на Висшия съдебен съвет, но резултат нямало. Вероятно защото Танчеви разчитали на покровителство от високите етажи на правосъдната система, разкриват запознати със семейните връзки на фамилията.

В крайна сметка с промяна във фирмените регистри от 5 декември 2013 г. майката на депутата Лиляна Танчева е премахната от списъка с управляващи на „Консорциум Астулидис“. Година по-рано тя е излязла и от рекламна агенция ЕСБУЛ.

Дружеството бе наето от ГЕРБ по време на предизборната кампания през 2011 г. срещу солиден хонорар.

При управлението на ГЕРБ фирма, в която дялове имат Лиляна Тодорова и Слав Даскалов, съветник на Светлин Танчев, е спечелила проект по ФАР за рехабилитация на пътя Монтана – Лом.

Докато дружеството печелило и изпълнявало проекта, синът Светлин Танчев работел в дирекцията в Министерство на финансите, която следи усвояването на пари от еврофондовете.

По-късно Лиляна Тодорова продала дела си във фирмата на Слав Даскалов и станала управител на дружеството. Като съдружник във фирмата не е било редно той да бъде съветник на шефа на комисията, която контролира еврофондовете.

източник: Afera.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here