Гешев има богат набор от инструменти, за да изобличи зависимостите по линията – бизнес-политика

0
168

 

Ще успее ли главният прокурор да освободи терена на родната политика от Борисов

 

Динамичното развитие на събитията по върховете на прокуратурата и иновативните коалиционни сглобки за ротационно управление очертаха два противоположни лагера. Единият около атакувания от всички страни главен прокурор. Другият около вечно оцеляващия лидер на първата политическа сила в парламента. Вторият вече има изненадващи съюзници в лицето на кръга „Капитал“. Всъщност, нищо ново и изненадващо, ако изключим взривоопасната атмосфера. Иначе, тези два лагера и друг път са се позиционирали един срещу друг.

В понеделник Иван Гешев цитира Бенковски, демонстрирайки своя патриотизъм. Ролята на обвинител №1 обаче все повече заприличва на един съвременен Икар. Гешев не разполага с „хвърковатата чета“, като някогашния българския революционер. Няма я Специализираната прокуратура, която бе ликвидирана, защото политическата мафия у нас осъзна, че може да се окаже опасна за тях. Е, политиците се оказаха далновидни. Революцията обаче не е изключена.

Гешев все още има богат набор от инструменти, за да изобличи зависимостите по линията – бизнес-политика и да онагледи политическата корупция, определяна от гражданите като „политически боклук“. Заради това, че е заявил на глас какво е определението на обществото за политическа корупция, срещу Гешев бе образувана втора дисциплинарка във Висшия съдебен съвет.

Несериозно е да се очаква, че Гешев ще „вкара в ареста“ когото и да е, защото наистина не може пряко да въздейства върху хода на делата. Достатъчно е обаче да се създаде атмосфера и среда на прокурорите да работят свободно и независимо, без да бъдат подлагани на натиск от външни фактори и особено от политици. В този смисъл ролята на Гешев като на Икар може да се окаже ключова за бъдещето на държавното обвинение. Кой би посмял да ходатайства пред магистрат или пред главния прокурор, когато знае, че така рискува да бъде най-малкото изобличен публично.

Точно тази независимост на държавните обвинители може да се окаже пагубна за самия лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. И дори само това да постигне Гешев, то неговата роля ще е знаменателна. СМС-ите и записите с член на ВСС, разпространени от Гешев в понеделник, само потвърждават пагубната роля на ГЕРБ за върховенството на правото у нас. Достатъчно е да си припомним историята с „Ало, Ваньо“, скандалът „Двете каки“ и разправиите с бившия председател на ВКС Лозан Панов, за когото стана ясно, че е ходил в Министерския съвет, докато премиер беше Борисов. После пък именно лидерът на ГЕРБ се застъпваше за Панов, докато съдията безобразно политиканстваше. Общото между всички изброени случаи е, че централна роля в тях има новият партньор на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ – човекът от Банкя.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Досега Борисов беше свикнал да жертва всичко и всеки около себе си в името на своето политическо оцеляване, а напоследък и процесуално. Свикнал беше да предлага съюзи и да сключва такива и с най-големите си врагове. Така още в далечната 2009 г. Борисов дойде на власт със закани срещу ДПС и БСП. Тогава, както и сега, Борисов бе в съюз с кръга „Капитал“. По-късно, когато ГЕРБ загубиха властта и Борисов бе на път да понесе отговорност за безобразията от първия му управленски мандат, именно кръгът „Капитал“ се включи в неговото „спасяване“ и връщане във властта. Това стана в правителството, в което правосъден министър стана Христо Иванов. Пътищата им се разделиха, когато Борисов и Иванов не се разбраха за конституционните реформи, целящи премахване на независимостта на прокуратурата. До днес, когато двамата отново са заедно и отново се готвят чрез „реформа“ да овладеят държавното обвинение. Иванов набързо забрави за „модела Борисов“, който бе възможен заради „завладяната държава“. Такава става винаги – когато Прокопиев е във властта, Борисов е приемлив. Когато „Капитал“ са в опозиция, ГЕРБ са мафията. Всички тези трансформации показват същината на политическото лицемерие. Залогът е ясен – Борисов търси индулгенция и гаранции, че ще остане недосегаем за прокурорите на Гешев, а Иванов вижда в „мръсната сделка“ с ГЕРБ шанс да унищожи прокуратурата, която 30 години остана извън обръча на кръга „Капитал“.

Пречка пред тази симбиоза, която от 15 години паразитира над обществени и политически процеси, се оказа единствено обвинител №1.

А дали Гешев ще е този, който ще успее да избави политиката от Бойко Борисов, предстои да разберем.

източник: Факти.бг; автор: Христо Борисов

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here