Захарова: Доставките на оръжия за Киев няма да отменят целите на специалната военна операция

0
150

 

Говорителят на руското външно министерство обяви отговора на Москва на 11-ия пакет от санкции на ЕС

 

Никакви доставки на оръжия за киевския режим няма да могат да отменят целите и задачите, поставени в началото на специалната военна операция. Това каза по време на брифинг  говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

„Всяко снабдяване с оръжия на режима в Киев няма да може да отмени целите и задачите, които бяха поставени при започването на специалната военна операция“, каза Захарова, коментирайки участието на украинския президент Володимир Зеленски в Г-7.

„Руската страна ще продължи стриктно да потиска всякакви терористични атаки, както беше с диверсантите в Белгородска област.

Разбира се, никой няма да може да засенчи победата в Артемовск. Диверсантският набег на 22 май в Белгородска област, предназначен да създаде погрешно впечатление сред натовските куратори на киевския режим за определена висока бойна способност на въоръжените сили. Силите на Украйна и така нататък, всичко това се провали. Всички подобни терористични атаки ще продължат да бъдат строго потушавани“, добави още Захарова.

„Забелязваме все по-агресивни изявления на западни служители, които просто не се колебаят да призовават за бомбардиране на мирни руски региони. Те се държат подло”, заяви Захарова.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова коментира и плановете на Европейския съюз да въведе 11-ия пакет от санкции срещу Москва.

„Западните санкции срещу страната ни са нелегитимни, незаконни. Те са незаконни. Те бяха приети без никакво участие на Съвета за сигурност на ООН. Екстратериториалните ограничения, които се разработват сега, са двойно нелегитимни. Това като цяло е някакъв хибриден удар по международното право“, – отбеляза дипломатът – Русия ще подготви проверен отговор на следващите санкционни мерки на ЕС“.

Според Захарова плановете на Брюксел граничат с абсурд и безумие. „Колкото и да се опитват да прилагат и измислят всичко това, това няма да промени нищо за нас. Ние сме се адаптирали към новата реалност. Има реални цифри, показатели. Самият ЕС признава, че арсеналът от средства за Натискът върху Русия по принцип е изчерпан“, продължи тя. „Основното е да продължим да изграждаме взаимноизгодно сътрудничество с надеждни партньори, независимо от всякакви санкции и изнудване от страна на Запада“.

Мария Захарова нарече намеса в суверенните работи и неприкрит натиск заплахата на Държавния департамент на САЩ да наложи ограничения на Грузия във връзка с възстановяването на въздушните връзки с Русия.

„Не може да има друга квалификация [за изявленията на Държавния департамент] освен намеса във вътрешните работи на суверенни държави“, каза дипломатът на брифинг в сряда, коментирайки съответната тема. „Ние считаме подобни менторски изявления от Вашингтон за намеса в вътрешните работи на суверенните държави и в отношенията им с трети страни и неприкрит натиск“.

Според Захарова няма и не може да има „разумно обяснение“ защо САЩ смятат за възможно да коментират това, за което се договарят две суверенни държави. „Ако Съединените щати поставят правата на човека в челните редици на своята политика навсякъде и навсякъде, тогава може би трябва да изхождат от правата на човека в тази конкретна хуманитарна ситуация. Няма нищо по-трудно от пресичането на границата на две държави, с които е имало толкова близки отношения връзки, включително свързани, хуманитарни, за дълъг период без директни полети“, добави тя.

По-рано Държавният департамент на САЩ заплаши компаниите, опериращи на грузинските летища, със санкции, ако обслужват руски самолети.

по информации на ТАСС; редакция: BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here