Казахстан не прие кандидатурата за нов посланик на Украйна, защото не бил дипломат

0
193

Според дипломатите в Астана в международната практика подобно решение като отказ от издаване на агреман „не може да се разглежда като неприятелски акт“

 

Казахстан отхвърли кандидатурата за нов посланик на Украйна. Отказът да се издаде агреман на чуждестранен посланик винаги е скандал, тъй като в световната дипломация се възприема като груб, обиден жест. Самата Украйна обаче е виновна – тя реши да изпрати в Астана известния с национализма си бивш ръководител на „Луганската администрация“ Сергей Гайдай.

Във вторник вечерта казахстанското външно министерство излезе с коментар, в който отказа да потвърди или отрече съобщението на киевската преса, че агенцията по-рано е отхвърлила кандидатурата на Сергей Гайдай за поста украински посланик. „Предвид конфиденциалния характер на тази процедура, ние нямаме право да коментираме информация, публикувана с позоваване на неназовани източници“, казаха от външното министерство на Казахстан.

Астана обаче реши да не се ограничава със сухо съобщение и добави чрез устата на прессекретаря на МВнР Айбек Смадияров, че в международната практика подобно решение като отказ от издаване на агреман „не може да се разглежда като неприятелски акт.“ Според него Казахстан остава ангажиран с развитието на „многостранни приятелски“ отношения с Украйна.

В понеделник украинският вестник „Зеркало недели“ съобщи, че Астана е отказала да одобри бившия ръководител на контролираната от Киев част от ЛНР Сергей Гайдай за посланик на Украйна. „Според нашите събеседници, казахстанската страна деликатно, но решително е дала да се разбере, че би искала да види професионален дипломат на мястото на украинския посланик в Казахстан“, се казва в публикацията.

Както припомня РБК, Гайдай наистина няма дипломатически опит. Получава образование в областта на финансите и кредита, публичната администрация и администрацията. Заемал е ръководни длъжности в частни предприятия в Киев, работил е като помощник на депутата от Общинския съвет Олексий Резников, сега министър на отбраната на Украйна. Бил е и депутат в районния съвет на Мукачево в Закарпатска област (между другото, това е район, гъсто населен с унгарско малцинство).

Що се отнася до такава процедура като отказ за издаване на агреман (предварително разрешение за назначаване на посланик), тя се използва изключително рядко в световната дипломация и обикновено символизира високо ниво на враждебност между държавите. Така през 2016 г. Украйна отхвърли кандидатурата на бившия президентски пратеник в Поволжието Михаил Бабич, когото Русия искаше да назначи за ръководител на своята мисия в Киев.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

Според Максим Крамаренко, ръководител на Института за евразийска политика (Казахстан), скандалът с Гайдай очевидно е бил причинен единствено от неговия личен проблем. Астана все още декларира принципа на „прагматичен многовекторен подход“ и би искала да поддържа бизнес отношения както с Москва, така и с Киев, но влизането на Сергей Гайдай на поста извънреден и пълномощен посланик на Украйна може да предизвика доста адекватен и негативен реакция – и не само от Русия, но и от Унгария. Според някои сведения Гайдай се е проявявал като украински националист не само по отношение на руснаците в Украйна, но и по отношение на унгарците в Закарпатието, казва Крамаренко.

„Между другото, Унгария сега е наблюдател в организацията на тюркските държави, а Астана и Будапеща имат двустранно споразумение, което включва и раздел за защита на националните малцинства, които Гайдай всъщност сплаши в Украйна, принуждавайки ги да говорят само украински език”, отбелязва в интервю за вестник VIEW казахстанският политолог. Най-вероятно затова казахстанското външно министерство, съдейки по данните от източниците, е поискало от Киев да изпрати професионален дипломат – такъв човек, който „няма да бъде нацапан“ с национализъм, смята Крамаренко.

„Но, очевидно, сега за Украйна е голям проблем да се намерят „чисти чиновници“ дори сред дипломатите“, обобщава той.

Както припомня РИА Новости , предишният украински посланик в Казахстан беше Петър Врублевски, който направи силен и грозен международен скандал през август: той каза в интервю, че „Киев се опитва да убие колкото се може повече руснаци“. Това възмути обществеността не само в Русия, но и в самия Казахстан.

„Такъв човек би създал още повече главоболия на Астана. Защо е необходимо? Не навлизайте твърде дълбоко тук. Това е просто желание да не създавате проблеми за себе си от нулата. Дори в днешен Киев, ако желаете, все още можете да намерите човек, който е по-малко склонен към необмислени изявления. Ако искат, ще го намерят“, смята експертът.

„Така че подобно решение е по-скоро предпазна мрежа, отколкото жест на проруската политика. Но в същото време, разбира се, даването на агреман на такава фигура в Москва би било недвусмислено възприето като антируска стъпка, дори ако Гайдай първоначално беше мълчал. Астана разбра, че реакцията на Москва ще бъде недвусмислена. Така че защо да се впускате в кавга предварително? Грозин добавя.

„В отношенията ни вече има достатъчно дразнители“, добавя той. – Редовно възникват дребни неприятности, като тази, която наскоро беше с депутата от Държавната дума Константин Затулин , който не беше допуснат да пресече границата. Но основното са пречките, които Астана създава по пътя на „вторичния износ“. Да, те имат подражателен характер и не създават видими проблеми на Русия. Но това е за сега. Засега търговският ни оборот показва добри показатели. Ако нищо не се промени, тогава в края на годината ще имаме по-добри числа, отколкото бяхме в края на миналата година.

Докато Астана се опитва да поддържа баланс в отношенията с Русия и Запада, отбелязва политологът. „Но ако натискът от Запада се засили, тогава Астана може би ще превърне имитационните механизми в съвсем реални механизми за възпрепятстване на нашето сътрудничество. Въпреки че всъщност нито казахстанците, нито ние се нуждаем от тях“, казва Грозин. Натискът от Запада се засилва, което означава, че скоро ще принуди Астана да направи избор, прогнозира експертът.

„Мисля, че до края на годината Казахстан ще реши по един или друг начин дали ще остане в рамките на Евразийския съюз или започва експеримент, подобен на този, който се опитва да осъществи Армения “, обобщи руският политолог.

Междувременно Сергей Гайдай не губи надежда да заеме стола на извънреден и пълномощен посланик. „Тази информация не е вярна – относно несъгласието на моята кандидатура. Някой си е измислил това. Официален отказ няма. Документите ми са в Казахстан, всичко е наред. Подготвям се“, каза Гайдай пред UNN във вторник вечерта.

Информацията може да е пусната или от източник в Казахстан, който е решен да назначи „не толкова омразен“ кандидат, или от някой от конкурентите в самото украинско външно министерство, подозира бившият губернатор. „Може би той иска да заеме поста на посланик и затова се опита да „свали“ моята кандидатура, но всичко това е предположение“, увери Гайдай.

Източник: Взгляд, превод и редакция: BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here