Подоляк: Украинската контраофанзива започна

0
97

 

Съветникът на украинския президент, Михайло Подоляк, заяви, че украинската контраофанзива е започнала и че настъпателните действия продължават вече няколко дни, предаде УНИАН.

„Вече няколко дни продължава контранастъплението, вървят интензивни бойни действия по 1500-километровия фронт, но действията вече започнаха“, каза Подоляк пред италианската телевизия РАИ. Той подчерта, че украинската армия няма да нанася удари със западно оръжие по територията на Русия, а то ще бъде използвано само за отвоюване на окупираните украински територии.

„Не искаме да нанасяме удари по територията на Русия, ще използваме онова оръжие, което получихме, за да унищожим позициите на Русия на териториите, които Москва окупира, включително Донбас и Крим“, уточни Подоляк.

По думите му, сега Украйна разполага с ракети с голям обсег „Сторм Шадоу“, танкове „Леопард“ и противоракетни системи, „предоставени от Франция и Италия“.

„Изтребителите Ф-16 най-накрая ще ни позволят да затворим въздушното си пространство. Парадоксът е, че ако ги имахме преди една година, войната отдавна щеше да е завършила“, добави Подоляк. Както уточни по-късно съветникът в акаунта си в Туитър, той е имал предвид унищожаването на логистичното осигуряване на руските сили като съставна част от контранастъплението.

Подоляк отбеляза, че контранастъплението не е някакъв отделен акт, който да „започне в конкретен час с прерязване на червена лента“. В частност, по думите му, „това са десетки различни действия за унищожаване на окупационните войски на различни направления, каквито вече са се водили вчера, водят се сега и ще се водят и в бъдеще“.

„Интензивното унищожаване на логистичното осигуряване на противника – това също е контранастъпление“, отбеляза Подоляк.

В интервю за Ройтерс той каза, че Украйна няма нищо общо с „необичайното и странно“ нападение с дрон срещу Кремъл, омаловажавайки съобщенията на американски медии, предаде Ройтерс.

В. „Ню Йорк Tаймс“ писа, че анализи на американското разузнаване са показали, че атаката срещу Кремъл този месец с безпилотен летателен апарат най-вероятно е била извършена от украинско разузнавателно звено или специална част. Москва обвини Киев за нападението.

Михайло Подоляк каза пред Ройтерс, че Русия се стреми да намали доставките на оръжие за Украйна, като се опитва да се възползва от опасенията на Запада за възможна ескалация заради предполагаеми украински нападения на руска територия.

Източник: БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here