Посолството на Украйна осъжда планираната прожекция на филма „Азовстал“ в Руския културно-информационен център

0
187

 

Документалният филм ще се прожектира на 25 май от 18.30 часа в Малката зала на Руския дом в София

 

Посолството на Украйна в България остро осъжда планираната прожекция на документалния филм „Азовстал“ в Руския културно-информационен център към посолството на Русия в София и разглежда това събитие като открита пропаганда на войната, водена от руски дипломати на територията на държава членка на ЕС и НАТО, пише в изявление на дипломатическото представителство.

От началото на пълномащабната военна инвазия на Русия в Украйна руските окупатори са извършили почти 85 хиляди военни престъпления и други зверства, се отбелязва в текста. Руснаците убиха повече от 10 хиляди мирни украинци, раниха над 13 500, повредиха или унищожиха почти 100 хиляди обекта на гражданската инфраструктура. Руската армия атакува жилищни райони и критична инфраструктура на Украйна, като систематично нарушава нормите на международното хуманитарно право.

Прожекцията на филма е опит да се оправдае престъплението, агресията и окупацията на украински територии, разрушаването на украинския град-герой Мариупол, унищожаването на металургичния завод „Азовстал“, изопачаването на фактите за героичната защита на града, заличаването на убийствата на хиляди украински цивилни от руски военнопрестъпници, посочва посолството на Украйна в София.

Дипломатическото представителство обръща внимание на действията на дипломатическата мисия на Руската федерация в България, която системно разпространява военна пропаганда и идеологията на рашизма, пише в позицията на украинското посолство.

Може да бъде изображение с огън и петролна рафинерия

Филмът „Азовстал“ ще се прожектира днес, 25 май, от 18.30 часа в Малката зала на Руския дом в София. Лентата е дело на режисьора О. Кирия и е посветена на освобождаването на легендарния завод по време на специална военна операция. Входът за прожекцията е свободен.

Информация за филма – тук

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here