Пръв сред равни ли? Странно е, че шефът на Народното събрание ходи на протести в защита на Борисов

0
178

 

Председателят на Народното събрание Росен Желязков напусна работното си място, за да се появи на политическия протест в защита на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Нямаше да има нищо лошо в това, ако Желязков беше редови депутат, а не председател на парламента в парламентарна република, каквато е България.

Заставайки на най-важния пост в държавата, Желязков би следвало да си дава сметка, че е „пръв сред равни“. Той олицетворява парламента и парламентаризма и би следвало да влиза в ролята на балансьор между партиите и да не показва явно политически пристрастия.

Росен Желязков демонстрира точно обратното. Появата му пред прокуратурата, за да ръкопляска в защита на Бойко Борисов, е демонстрация на политическа зависимост, на култ към личността и поведението му далеч не кореспондира с поста, който заема.

В Конституцията пише: „Председателят на Народното събрание представлява Народното събрание“. Росен Желязков дължи отговор на въпроса дали представляваше днес Народното събрание на протеста в защита на Народното събрание. Още повече, че се появи в работно време – в момент, в който в пленарна зала трябваше да се гледат закони, а той да ръководи заседанието.

източник: ПИК

(около 20-та мин. от видеото се вижда ясно председателят на парламента)

Прокуратурата: Твърденията, че Борисов е призован на разпит по “стари сигнали”, не отговарят на истината

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here