Пръв сред равни ли? Странно е, че шефът на Народното събрание ходи на протести в защита на Борисов

BIG5ЦИТАТИПръв сред равни ли? Странно е, че шефът на Народното събрание ходи...

 

Председателят на Народното събрание Росен Желязков напусна работното си място, за да се появи на политическия протест в защита на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Нямаше да има нищо лошо в това, ако Желязков беше редови депутат, а не председател на парламента в парламентарна република, каквато е България.

Заставайки на най-важния пост в държавата, Желязков би следвало да си дава сметка, че е „пръв сред равни“. Той олицетворява парламента и парламентаризма и би следвало да влиза в ролята на балансьор между партиите и да не показва явно политически пристрастия.

Росен Желязков демонстрира точно обратното. Появата му пред прокуратурата, за да ръкопляска в защита на Бойко Борисов, е демонстрация на политическа зависимост, на култ към личността и поведението му далеч не кореспондира с поста, който заема.

В Конституцията пише: „Председателят на Народното събрание представлява Народното събрание“. Росен Желязков дължи отговор на въпроса дали представляваше днес Народното събрание на протеста в защита на Народното събрание. Още повече, че се появи в работно време – в момент, в който в пленарна зала трябваше да се гледат закони, а той да ръководи заседанието.

източник: ПИК

(около 20-та мин. от видеото се вижда ясно председателят на парламента)

Прокуратурата: Твърденията, че Борисов е призован на разпит по “стари сигнали”, не отговарят на истината

[td_block_social_counter]

Последни новини