НАТО ще повиши статута на Украйна на партньор, без да предлага членство

0
185

 

Страните от НАТО са готови да предложат на Украйна формат на отношенията, който ще покаже политическа подкрепа за разкъсаната от война страна и нейната кандидатура за членство, въпреки че всяка конкретна пътна карта за присъединяване все още остава по-далечна перспектива.

Кандидатурата на Украйна за присъединяване към НАТО, която бе подадена преди осем месеца, досега остава без отговор, но вероятно ще бъде ключов фокус на срещата на върха на алианса във Вилнюс през юли. Междувременно идеята за повишаване на статуса на Украйна в алианса набира подкрепа, пише EURACTIV.

В момента двете страни се срещат в Комисията НАТО-Украйна, която ръководи съвместните дейности и предоставя форум за консултации между членовете на алианса и Украйна по въпроси на сигурността от общ интерес.

Както EURACTIV съобщи през март, страните от НАТО се стремят да подобрят статута на Украйна в отношенията си чрез създаването на „Съвет Украйна-НАТО“.

Тази идея набра популярност и би била сигнал за подобряване на отношенията, казаха няколко дипломати от НАТО пред EURACTIV.

Това ще бъде първият ход в „засилването на политическото партньорство“ между алианса и Киев от началото на войната, посочиха двама дипломати от НАТО.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Министрите на външните работи на НАТО ще се срещнат в Осло следващата седмица, където се очаква да обсъдят формата и графика на новия съвет и бъдещото членство, както и необходимостта от повече военна помощ за Украйна, докато се подготвя за лятната си офанзива срещу Русия.

Равнопоставени партньори

Според плана Украйна ще бъде „пълноправен“ член в Съвета Украйна-НАТО, вместо да бъде канена само за дискусии, както е сега.

Тогава украинците биха могли да участват в срещите, когато пожелаят, и би било по-лесно да дадат директна информация за ситуацията на бойното поле, казаха двама души, запознати с дискусиите.

Това ще отвори вратата към широк набор от нови области на сътрудничество, които не са съществували преди, казаха трима дипломати пред EURACTIV.

Те биха могли да включват повече споделяне на разузнавателна информация и консултации, съвместни учения, инвестиции в отбранителната индустрия и работа по оперативната съвместимост между въоръжените сили на Украйна и държавите-членки на НАТО, като се даде възможност на Киев да се приведе в съответствие с стандартите на военния блок, разбра EURACTIV.

Някои държави-членки на НАТО посочиха, че Русия участва в съвместен съвет НАТО-Русия, въпреки че срещи вече не се провеждат.

Украйна официално прие конституционна поправка през 2019 г., с която се ангажира да се стреми към членство в НАТО.

Но въпреки че страната прокара няколко реформи в своя сектор за сигурност през последните няколко години, експерти и дипломати казват, че Киев трябва да направи още, за да се интегрира в западните институции.

Създаването на общ формат с Киев би допринесло за оформянето на Украйна като бъдещ член, което би помогнало да се доближи възможно най-близо до стандартите на НАТО, за да позволи плавен преход, когато му дойде времето, коментираха дипломати.

Пътят на Украйна към Вилнюс

Миналия месец в Киев, по време на изненадващо посещение, разглеждано като значителна демонстрация на подкрепа, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че „законното място на Украйна е в НАТО“.

Въпреки че дипломати от НАТО признават, че бързото членство не е опция, някои искат официално да поставят Киев по пътя към членство.

Ястребовите източноевропейски членове смятат, че НАТО трябва да даде да се разбере, че „Украйна ще бъде член на алианса след войната“, казаха двама дипломати от НАТО, призовавайки за пътна карта или конкретен план за присъединяване.

Някои членове на НАТО също вярват, че формулата на срещата на върха в Букурещ през 2008 г., когато бе обещано на Украйна, както и на Грузия, че един ден ще се присъединят, е достатъчно ясно послание за ангажираност към тяхната сигурност.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че няма да присъства на срещата на върха във Вилнюс, ако не се очакват конкретни резултати, в опит да засили натиска върху своите западни военни съюзници.

„Всяка седмица добавяме стойност за Украйна от срещата на върха на НАТО във Вилнюс, правим всичко, за да направим така, че решението на срещата на върха да работи за нас“, каза Зеленски в понеделник (22 май) на връщане от срещата на върха на Г-7 в Япония.

Украинските официални лица признават, че членството в НАТО не е задължително, но все пак искат жест от страна на западния военен съюз.

Разделение по темата

Дипломати от НАТО подчертаха преди срещата във Вилнюс, че ще отговорят на  очакванията на Украйна.

„По този въпрос [за членството на Украйна в НАТО] има различни гледни точки в Алианса и, разбира се, единственият начин да се вземат решения в НАТО е с консенсус“, каза Столтенберг в сряда, добавяйки, че „консултациите продължават“.

„Никой не може да каже точно какво ще бъде окончателното решение на срещата на върха във Вилнюс по този въпрос“, каза той на събитие, организирано от Германския фонд Маршал в Брюксел, но добави, че „всички са съгласни, че Украйна ще стане член на Алианса”.

Въпреки това както той, така и няколко други членове на НАТО се въздържаха да покажат ясна подкрепа за кандидатурата на Киев за членство и да я приемат, за разлика от подкрепата, която незабавно предоставиха на Швеция и Финландия миналата пролет. Вместо това те посочиха необходимостта да се съсредоточат върху военната подкрепа на Киев.

Един от вариантите за оформяне на пътя на членството би бил членовете на НАТО да оценят напредъка, който Украйна е постигнала за няколко години, и тогава да преоценят кандидатурата.

Това обаче изглежда не се подкрепя от мнозинството от членовете на НАТО.

Първоначално Съединените щати и Германия бяха много предпазливи, докато Унгария остана твърдо против заради двустранните проблеми с Украйна, а големите европейски сили като Франция и Обединеното кралство се оказаха по средата, разбира EURACTIV.

Дипломатите от НАТО обаче казват, че решаващото предизвикателство за срещата във Вилнюс ще бъде намирането на балансирана формула за потвърждаване на „политиката на отворени врати“ на НАТО, без да се обещава бързо присъединяване.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here