Песков отговори на призива на полски генерал за масов бунт срещу Лукашенко в Беларус

0
245

 

Русия държи на ангажимента си да защитава Беларус като съюзник и ще предприеме действия, за да го изпълни, заяви говорителят на Кремъл

 

Изявлението на полския генерал Валдемар Скшипчак, призоваващо Полша да подкрепи евентуален масов бунт в Беларус, е намеса във вътрешните работи на други страни, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Скшипчак, който е бивш командир на полските сухопътни сили, заяви пред сайта Polsat News във вторник, че Полша трябва да е готова да подкрепи евентуално бъдещо въстание срещу президента на Беларус Александър Лукашенко.

„Сега полското ръководство е буквално обхванато от русофобска истерия и виждаме, че тази враждебна към нас страна открито говори за намерението си да се намеси, включително със сила, във вътрешните работи на съседна страна“, посочи Песков.

Русия държи на ангажимента си да защитава Беларус като съюзник и ще предприеме действия, за да го изпълни, добави говорителят, наричайки Беларус „партньор, съюзник и братска страна“ на Русия, съобщи държавната информационна агенция ТАСС.

Отношенията между Варшава и Москва наскоро станаха още по-обтегнати след поредица от спорове, като се започне с решението на Полша да конфискува сградата на бивше руско училище във Варшава, което според Москва принадлежи на руското посолство.

По-късно, на 9 май, руският посланик Сергей Андреев не успя да положи венец на съветското военно гробище във Варшава в чест на Деня на победата, на което руското външно министерство отговори с оплакване за неприятелско поведение от страна на Полша.

Съвсем наскоро Полша разгневи Русия, като възстанови старото име на Калининград – Крулевец (Królewiec), което е оригиналното име на града от Средновековието. Песков коментира, че решението е „граничи с лудост“.

Според Полша и Европейския съюз Беларус е предизвикал умишлено рязкото нарастване на миграцията, пред което бе изправена Полша от есента на 2021 г., с хиляди бежанци от Близкия изток и Северна Африка, пише Euractiv.

Скшипчак посочи, че потенциално въстание в Беларус може да започне от операции, подобни на тези на руснаците в Белгород. Той добави, че те ще получат подкрепа от обществото и Полша не трябва да пропуска инерцията да подкрепи беларусите.

При такива обстоятелства Лукашенко едва ли ще може да разчита на помощта на Москва. „Русия има свои собствени проблеми“, настоя той.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here