Скибицки: Путин е първият в списъка. Опитваме се да го убием

0
458

 

Заместник-началникът на Главното разузнавателно управление на Украйна Скибицки посочи Владимир Путин като главната цел на неговите специални части

 

Приоритетната задача на украинското разузнаване е да ликвидира командира на частта, който дава заповед за нападение, казва Вадим Скибицки, заместник-началник на Главното разузнавателно управление на страната в интервю за Die Welt. Той уточни, че става дума за Владимир Путин. Това не е първият случай на заплахи срещу Москва от Киев.

Той е вторият човек в ръководството на военното разузнаване на Украйна. Генерал Вадим Скибицки отговаря за тайните операции, насочени към сърцето на Русия. В предложеното интервю той говори за целите на своите специални части.

Тази украинска спецслужба не успява да убие Владимир Путин, „защото той се укрива“.

„Той едва сега решава да си подаде главата, но дори когато го направи, не сме сигурни, че е той“, откровено казва генерал Вадим Скибицки, заместник-началник на Главното разузнавателно управление на Украйна. Той говори откровено за най-важната цел на неговото разузнаване: елиминирането на руския президент.

Die Welt: ГРУ на Украйна ли стои зад покушенията срещу руски журналисти?

Заместник-началникът на ГРУ на Украйна Вадим Скибицки: От моя гледна точка руснаците воюват помежду си, опитвайки се да стигнат до властта. Това са такива хора като Евгений Пригожин, Игор Гиркин и други критици на правителството и армията.

– Вашият шеф Кирил Буданов каза, че ГРУ на Украйна има дълъг списък от хора, които са ваши мишени. Те също ли са журналисти?

– Те не са най-важните цели за нас, а по-скоро второстепенни мишени. Нашата приоритетна задача е да унищожим командира на единицата, който дава заповед на хората си за атака.

– Успявате ли?

– Да, и това е важен сигнал за всички останали. Не мога да кажа кои са тези хора и колко са, но следим всичките им движения, командните им пунктове и позиции на фронта.

– Вие ли организирахте скорошната атака срещу Крим?

– Доставката на оръжие и боеприпаси се извършва през Крим. Там няма много критична инфраструктура, която може да бъде унищожена, за да попречим на това. Укрепването и прегрупирането на войските, доставката на боеприпаси и техника в окупираните от Русия райони – всичко това минава през Крим. Там има партизани, които са напълно способни да ударят, има и наши хора. Важно е да се взривяват инфраструктурни съоръжения, това ще попречи на използването на веригите за доставки в Крим.

– Диверсиите на север, в Русия – на железопътни линии, складове и летища – ваша работа ли са?

– Цялата тилова поддръжка минава през Ростов или Крим. Винаги се извършва по тези два маршрута и руснаците добре знаят колко важни са районите около Запорожие и Херсон. Те спешно възстановяват и мариуполското пристанище. То ще стане третата ключова точка в тяхната логистика.

– И вие ще го атакувате?

– Разбира се. Ако през него постъпват боеприпаси, оръжия и гориво, той ще бъде унищожен.

– Кой е отговорен за тези саботажи – вие или редовната армия?

– Заедно изпълняваме командването на специалните части, които поемат тези задачи. Имаме разделение на труда. Ние трябва да обезоръжим врага, преди да се появи тук. Трябва да го принудим за пореден път да промени всичките си тактики и планове.

– Опитвате се да убиете Путин?

– Той чувства, че се приближаваме към него <…>.

– Кирил Буданов говори за създаването на стокилометрова демилитаризирана зона като една от гаранциите за подписване на мирен договор. От Донбас ли трябва да започне или от Русия?

– Първо трябва да стигнем до нашите държавни граници, после това ще зависи от мирните преговори. Ето още един пример – Запорожката АЕЦ. Смятаме, че тя трябва да бъде демилитаризирана и около нея да се създаде зона за сигурност. Ние преговаряме за това, но руснаците казват: „Добре, ще говорим с Рафаел Гроси от МААЕ, но дори и да изтеглим тежките оръжия оттам, нашите войници пак ще останат“. Много трудно ще се преговаря с тях. Имаме нужда от гарант, който да осигури спазването на договореностите, защото нямаме доверие на руснаците.

– Какво е отношението ви към Евгений Пригожин, ръководител на ЧВК “Вагнер”?

– Опитваме се да го убием.

– Кой оглавява списъка ви?

– Путин, защото той координира всичко и решава какво да се случи. Но накрая всеки ще трябва да отговаря за действията си. Началникът на Генералния щаб Валери Герасимов и министърът на отбраната Сергей Шойгу също планират военни действия и нямат път назад. <…> Но списъкът не свършва с Путин, има и Сергей Суровикин и руски командири, които дойдоха тук и смятаха, че ще станат участници в парада.

– Но има ли някакви ограничения? Може ли да бъде убит някой цивилен? Олигарх например? Или журналист?

– Ние сме в състояние на въоръжен конфликт и това са нашите противници. Ако някой важен произвежда оръжия и финансира битките, тогава премахването им ще спаси живота на много цивилни. Тогава той ще бъде убит. Според международните конвенции той би бил легитимна цел.

– Ще разрушите ли Кримския мост?

– Ще го оставим като път за бягство. Всеки път, когато има експлозии в Крим, има големи задръствания по моста…

автор: Паоло Брера; източник: inosmi.ru / превод и редакция: opposition.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here