Spiegel: Германия разполага с все повече данни за украинската следа в случая с атентата срещу Северен поток

0
405

 

Разследването смята, че за атака на газопровода е използван октогенов експлозив HMX. Яхтата, с която е осъществена атаката, е наета с фалшиви български и румънски паспорти 

 

Германските следователи и Германската федерална разузнавателна служба получават все повече информация, която сочи за евентуална украинска следа в случая на експлозиите на газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2“. В същото време, както съобщи списание Der Spiegel в петък, позовавайки се на източници, Берлин няма отговор на въпроса дали саботажът е извършен от група, която не е контролирана от властите в Киев или от украинските специални служби.

В публикацията се отбелязва, че в хода на разследването на експлозии на газопроводи в Балтийско море се появяват все повече данни, сочещи версията на украинските извършители. Едно възможно доказателство е имейл, изпратен за резервация на яхтата Andromeda. Именно този кораб, както предполага разследването, е доставил експлозивите до тръбопроводите. Метаданните на това писмо „водят до Украйна“, пише списанието, без да дава допълнителна информация.

Разследващите смятат, че за саботаж на газопроводи е използван октогенов експлозив (HMX), който е бил доставен до тръбопроводите с наета яхта Andromeda.

По тяхна информация германските експерти вече са напълно сигурни, че тази яхта е била използвана за нападения. В пилотската кабина са открити следи от HMX. Der Spiegel отбелязва, че е подходящ за подводно взривяване и е много по-лек от TNT, което позволява да бъде транспортиран на лек плавателен съд като яхта.

Често използваното предположение, че извършителите са могли да доставят експлозива до мястото на атаката, поради теглото му само на по-голям кораб и евентуално малка подводница, следователно вече не е валидно, се казва в статията. Изданието припомня, че HMX се разпространява както на Запад, така и в страните от бившия Източен блок.

Der Spiegel припомня и компания, регистрирана в Полша, която е резервирала яхтата. Както беше съобщено по-рано, тази фирма е собственост на неназовани украинци. Сега списанието уточнява, че разследването разполага с копие от документите, които са използвани в резервацията. Снимката върху тях „води към украински акаунт в социалната мрежа“, допълва изданието.

В материала се посочва още, че федерална разузнавателна служба е получила „многобройни сведения“ от специалните служби на страните партньори, сочещи евентуалното участие на определена украинска група в саботаж. Такива данни са били получени преди атаките, включително от ЦРУ, но германската страна не е приела подобен сценарий за реалистичен и не е обърнала необходимото внимание на информацията, посочва изданието.

Публикация на Süddeutsche Zeitung

На 21 май вестник Süddeutsche Zeitung съобщи, че следователи от Федералната криминална служба на Федерална република Германия са били преди няколко месеца по следите на предполагаемата туристическа агенция Feeria Lwowa, разположена в Полша. Според изданието то е наело кораба Andromeda.

Мнозина казват, че Feeria Lwowa е просто фиктивна компания, посочва Süddeutsche Zeitung. Компанията е основана през 2016 г. и е регистрирана от двама украинци. До 2020 г. компанията не се проявяваше по никакъв начин, но по време на пандемията внезапно в сметката й се появиха €2,8 млн. Днес компанията официално е собственост на 32-годишна жена от Керч. Нейният украински паспорт фигурира в документите на полската компания.

От септември 2021 г. 55-годишният украинец е директор и акционер на фиктивната компания. Жената, както отбелязва вестникът, се нарича директор на няколко компании в Полша и Украйна. Вестникът не изключва, че 2,8 милиона евро може да са свързани с наемането на Andromeda.

Отново българска следа

Според втората версия на случая с експлозията на „Северен поток“, която сега се проверява от германски следователи, следите водят и до граждани на Украйна. По-конкретно, някои от членовете на предполагаемата група диверсанти, които може да са свързани с атентата срещу „Северен поток“, са използвали фалшиви български и румънски паспорти при наемането на яхтата „Андромеда“. Твърди се, че един от тях е румънски документ, издаден на името на Стефан Марку. Всъщност, както отбелязва Süddeutsche Zeitung, това може да е 26-годишен украинец, който, както изглежда, е член на украинските въоръжени сили. Твърди се, че има забележими татуировки и в момента участва във военни действия в Украйна.

Süddeutsche Zeitung, заедно с партньори, успяха да идентифицират друг украинец, който вероятно има нещо общо с саботажа. Този мъж е от Одеса и е известен в разследващите среди. Предполага се, че не е участвал активно в атентатите, а е играл второстепенна роля.

За експлозиите в Северен поток

На 27 септември 2022 г. Nord Stream AG обяви „безпрецедентно разрушение“, настъпило предишния ден „на три низа от морските газопроводи „Северен поток“ и „Северен поток 2“. Шведските сеизмолози регистрираха две експлозии на 26 септември по маршрутите на морските тръбопроводи. Генералната прокуратура на Руската федерация е образувала дело за акт на международен тероризъм.

източник: ТАСС, редакция: BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here