Борисов и Мария Габриел: Замразяваме преговорите! Искаме гаранции от ППДБ. Лидерът на ГЕРБ ухажва Христо Иванов за експертно правителство

0
289

 

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и Мария Габриел обявиха, че замразяват преговорите с ППДБ, след като са чули разпространения от Радостин Василев запис от Националния съвет на „Промяната“. Все пак Борисов и Габриел си оставиха вратичка да ги размразят при определени гаранции. В същото време председателят на ГЕРБ започна да ухажва конкретно „Демократична България“ за съставяне на експертно правителство с кратък мандат.

„Днес говорих с акад. Денков, уведомих първо с него, после уведомих и колегите си – замразявам преговорите. Всичко си има граници. Не може да се гради демокрация на базата на лъжа“, каза Мария Габриел.

По думите й проблем не са лъжите по адрес на нейната личност, но е неприемливо едно да се говори по време на преговори, друго – навън. „Навън се говорят лъжи. Неприемливо е да има съмнение, че България е параван“, отсече тя.

„Неприемливо е да се говори дори за политизация на администрацията. Нечуван подход“, изрази възмущение Мария Габриел.

„Задавам си въпроси това ли е виждането как се правят избори. Българските граждани не заслужават такова отношение“, сподели бившият еврокомисар.

„Трябва да тръгнем с „ала-бала“ с президента. Този, който е правил „ала-бала“ с президента, сега ни плаши с президента“, обяви Томислав Дончев и добави: „Никакъв компромис не е да подкрепиш едно управление, което има за крайна цел демонтаж на републиката.“

„Срещата ми с акад. Денков се състоя днес. Казах му и това, което казах и на вас. Замразяваме преговорите“, повтори Мария Габриел.

„Не, никога. Просто за да върна последен опит страната към нормалността“, обяви Борисов на въпрос на ПИК дали е редил кабинет с бащата на Кирил Петков и с мъжа на Мария Габриел в столичен ресторант.

„Днес разговарях с някои от лидерите – ще направи едно предложение в парламента, за да провеждаме честни избори, за да няма флашки и ала-бала, не вярвам в това, но те си го говорят – да купим същите машини, които са в САЩ. Приемаме, че там, че е най-голямата демокрация. И със същите машини да правим изборите“, заяви лидерът на ГЕРБ.

„Предлагам този вариант – гласуваш си на бюлетина, слагаш на четеца и вечерта в 21:30 имаш резултата“, продължи той.

„Никога не е бил поставян въпроса нито за моя имунитет, нито за някой друг, нито да се пази който и да е било. Това е абсолютна лъжа, не е вярно. Аз 2 години съм без имунитет. Законът за домашното насилие, приехме го. В момента хората, пострадали в катастрофи, всичките им предложения сега са на второ четене. Тръгнахме под нулата, а само за седмица-две свършихме доста работа. Сега трябва незабавно да се отвори и да се реши какво ще правим с темата за бюджета“, каза Борисов и подчерта, че трябва да се знае дали ще има удължаващ бюджет или ще се приеме нов.

„Вчера сутринта казах, че записите, които г-н Петков анонсира, не могат да ми повлияят. Той каза, че са записвани от службите, това е „Уотъргейт“. Оказа се, че то не е така. Това е подтекст, за да се разрушат службите, стотици офицери да бъдат махнати. Разбира се, че във всяко стадо има „черни овци“, обясни Борисов промяната в мнението си от вчера до днес.

Той се възмути, че са говорили, че ще сменят 500 директори на училища, че ще сменят държавата администрация. „Извинявайте, връщам се назад, казаха, че не могат да подкрепят правителство с нашия мандат. Тръгнахме от 3 месеца за правителство. Колегите от ДБ и до днес смятат, че трябва да имаме експертно правителство. Съгласихме се да върнем нашия мандат. Нашите хора се почувстваха много обидени – аз ги убедих, че това е добро за държавата. Срещнах един, който буквално ми каза: „Дай да се снимам с тебе, докато не си направил Асен Василев“. Хиляди хора ме питаха защо унижавам партията, аз ги убедих, че е по-добре да имаме правителство, за да приемем бюджет и да прекараме България през кризата“, продължи с обясненията си лидерът на ГЕРБ.

По думите му въпросът в този запис е начинът, по който се мисли да се управлява държавата.

„Сега чухме какво ще правят за местните избори. Да ни ползват за параван, тогава да съборят конструкцията и да ги проведат с техния вътрешен министър. Това честно ли е“, попита Борисов.

„Говорихме за 5-6 приоритета и ние изпълнихме голяма част от тях. Ще седнем и ще направим бюджета. Аз имам тежък проблем с моите колеги, които не са били на преговорите. Ние имахме изключително разбирателство по всичките теми. Това ни дойде като гръм от ясно небе. Първо си помислих, че всякакви мерзавци са ги подслушвали. Тук не става въпрос за Мария, нейната репутация не може да я бутне никой. С бащата на Кирил Петков сме се срещали по татамитата преди 20-30 години. Ако го видя, не мога да го позная. Четейки, слушайки, партита се бушува. Как е възможно такъв език, такова поведение“, недоумява Борисов.

„ГЕРБ затова е първа политическа сила, защото гарантираме на всеки честен и работещ служител, че няма да допуснем политическо преследване, незаконни арести, омаскаряване. България ни е мила, но както каза Вежди Рашидов: „По корем легна и те отгоре ти“.

„Подходихме честно и отговорно, скарахме се с партньорите от другите партии само и само за да направим правителство. С приятели се изпокарахме само и само за да преведем България. Ако те не се вразумят, аз не им се сърдя“, коментира лидерът на ГЕРБ и каза, че няма случай, в който някой отвън да е определял кой да се назначи.

„Това, което ще постигнем в България, ще е да няма кой да ни вдигне телефона, кой да ни изпрати един имейл Това постигнаха тези с това, което говорят“, допълни той.

„Вече и аз не знам какво става. Това беше въпрос, който ме ядоса, защото надали, както във футбола Меси побеждава, взима купата и я дава на Франция. Аз ден след ден обяснявах, че трябва да има редовно правителство, за да успеем по тези 5-6 точки. Таман ме разбраха, агитките това не могат да го разберат никога, но голямата част ме разбраха. Защо изтекоха сега тези записи? Когато тръгнахме да правим правителство“ каза Борисов на въпрос на ПИК дали съжалява за думите си към недоволните от ГЕРБ, че има още 240 партии.

По думите му нито веднъж не се е съмнявал, че това му мислят зад гърба му.

„Преговорите могат да бъдат размразени, преди да бъде сложен окончателно край. Аз посочих принципи и отговори, които чакам. Извинението не е към мен, а към гражданите. Уважението е към партньорите. Това ще предопредели дали ще има размразяван“, обясни Мария Габриел.

А Борисов се зачуди как колегите от ДБ ще приемат изказванията, че не са антируско настроени.

„Те са мислили да заменят един параван с друг, за да могат да безчинстват навсякъде. ГЕРБ е гарант, че няма да допуснем подобно нещо. Ще бъдат размразени, ако видим истинско желание и това, което и ДБ казват, експертно правителство с кратък срок“, разкри Борисов.

„Трети мандат не виждам как ще стане. И тогава изборите са много по-честен вариант към хората“, добави той, като все пак призова за разум, за да може да се изпълнят приоритетите, които са поставени на масата.

https://www.facebook.com/watch/?v=990124035753341

източник: ПИК

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here