Кисинджър: Предложението за приемане на Украйна в НАТО доведе до войната

0
258

 

Кисинджър навършва днес, 27 май, 100 години

Желанието на САЩ да направят Украйна член на НАТО беше сериозна грешка и доведе до настоящия конфликт. Това заяви бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър в интервю за в. „Уолстрийт джърнъл“, публикувано вчера, съобщава ТАСС.

Според него в продължение на стотици години Русия е имала значително влияние върху страните от своя регион, но самата тя постоянно е заемала двойствена позиция спрямо Европа, тъй като е била заинтересована да развива отношения с нея за собственото си развитие, но в същото време се е страхувала от заплахи от Запада.

Тази двойственост, смята Кисинджър, е довела и до конфликта в Украйна. „Вярвам, че предложението за приемане на Украйна в НАТО беше сериозна грешка и доведе до война“, каза той.

В същото време Кисинджър добави, че сега САЩ са „абсолютно прави да се противопоставят“ на Русия и че той подкрепя политиката на американския президент Джо Байдън спрямо Украйна. „От моя гледна точка украинската война беше спечелена в смисъл, че предотврати руска атака срещу съюзнически страни в Европа“, аргументира се бившият държавен секретар. Според него обаче „могат да се появят и други опасности, свързани с Русия“.

Говорейки за баланса на силите в Азия, Кисинджър отбеляза, че според него Китай търси сигурност, а не световно господство. В същото време Кисинджър смята, че КНР очаква да бъде доминиращата сила в региона. Според бившия държавен секретар Пекин може да заеме толкова твърда позиция, че Индия и Япония, „въз основа на логиката на събитията“, ще трябва да се съобразяват с това. Като ответна мярка, според Кисинджър, Япония може да разработи свои собствени оръжия за масово унищожение. Според бившия държавен секретар това може да стане в рамките на три, пет или седем години.

Кисинджър навършва днес, 27 май, 100 години. Той е единственият служител в историята на САЩ, заемал едновременно постовете държавен секретар и помощник на президента по националната сигурност. Смята се, че Кисинджър е действал във външната политика като реалист и прагматик и също така е изиграл ключова роля в определянето на курса на Вашингтон през 70-те години в някои области.

Източник: ТАСС, Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here