Ясен Тодоров: Нямам представа за хода на производството за чекмеджето и кюлчетата

0
207

 

„Нямам никаква представа за хода на производството за чекмеджето и кюлчетата, то не е разследвано в НСлС, а както каза главният прокурор, има начин законосъобразността на това постановление да бъде проверена“. Това заяви зам.-директорът на националното следствие Ясен Тодоров пред БНТ.

„Депутатите, които се радват за съдебната реформа, която са извършили вчера, явно някои от тях не знаят какво са гласували. Механизъм за обжалване на постановленията за прекратяване на дела винаги е съществувал“.

Конституционният съд ще реши, ако бъде сезиран за механизма, но становището на ВСС, на ВКС, на прокуратурата и на камарата на следователите е отрицателно. Интересно ми е какво ще е становището на съдиите, когато този механизъм влезе в сила, коментира Тодоров.

„На година има около 100 000 постановления за отказ, които сега ще бъдат обжалвани. Т.е. на 100 000 прокурорски произнасяния ще трябва да се произнасят и съдиите“.

Според него това е извънредно законодателство, направено за конкретен човек. Посочи още, че чрез него парламентът на практика е касирал избора на нов състав на ВСС и ще трябва да се проведат нови избори и за трите квоти в органа, макар съдиите и прокурорите отдавна да са излъчили своите представители.

„Повече от година парламентът не избира своята квота и вчера направиха нещо потресаващо – вкараха между двете четения една норма, с която касираха избора (…) Вчера имаше наглостта да приеме една норма, според която три месеца след влизане на новия закон в сила, се провеждат нови избори и от професионалната, и от парламентарната квота“.

По думите му с така приетото решение, три месеца след обнародването.

„Това е пример за пряка намеса на законодателната в съдебната власт. Законодателната власт си позволява със закон да отменя две съдебни решения, постановени от петчленни съдебни състави“.

Записа от Националния съвет на „Продължаваме промяната“ коментира така:

„Само една реплика е достатъчна: „Не ни интересува дали е законно или незаконно“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here