„Булгаргаз“ предлага природният газ да поевтинее с 15 на сто от 1 юни

0
200

 

Природният газ трябва да поевтинее с 15 процента от 1 юни, каза изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева по време на общественото обсъждане на цените в енергийния регулатор.

 

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви:

„Убеден съм, че до началото на отоплителния сезон в „Чирен“ ще има не по-малко от 95%, т.е. ще бъде направено всичко необходимо България да посрещне отоплителния сезон без страх от някакви неприятни изненади“.

Иван Иванов обясни и защо цените на газа падат, а на парното и топлата вода ще се запазят на сегашните нива, като даде пример с „Топлофикация-София“, предава БНР.

„Въз основа на всичките цени на природния газ в рамките на годината ние изчислихме, че „Топлофикация-София“ има недовзет приход от 205 милиона лева. Тези 205 милиона лева, съгласно правилата при регулирането, е необходимо да бъдат отразени в следващия ценови годишен период и фактически това е причината, поради която при сериозно намаление на цената на природния газ ние всъщност задържаме цената на топлинната енергия.“

Енергийният регулатор изчисли, че от 1 юли цените на парното и топлата вода трябва да поскъпнат с до половин процент, а на тока за бита – с 4 на сто.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here