Прокуратурата подхвана скандала със записите на „Промяната“ – проверява за престъпления против Републиката

0
228

 

Софийска градска прокуратура подхвана скандалните записи от Националния съвет на „Продължаваме промяната“ след сигнали за евентуални извършени престъпления против Републиката.

Днес, 29.05.2023 г., в Софийска градска прокуратура  (СГП) е получен от Върховна касационна прокуратура сигнал на народни представители от парламентарната група на ПП „Възраждане“ и от Българско национално движение „ВМРО“, в който се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс – „Престъпления против републиката“. В сигнала се твърди, че на 26.05.2023 г. по време на пресконференция на народния представител Радостин Василев са изнесени данни за извършени престъпления против републиката, конкретно по чл. 103 и чл. 105 от НК.

Чл. 103 от Наказателния кодекс гласи: Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9.

Според чл. 105 от НК, който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да и служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години. Деецът не се наказва, ако доброволно се разкрие пред органите на властта.

Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от Софийска градска прокуратура. Наблюдаващият прокурор по реда на Закона за съдебната власт е възложил на Държавна агенция „Национална сигурност“ да извърши проверка по случая. След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление.

Записът с Кирил Петков и Асен Василев: Службите са наши! Това са хора, които са определени от посолството

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here