Прокуратурата предлага свалянето на имунитета на Бойко Борисов

0
201

 

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета на бившия министър председател и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Това съобщиха от държавното обвинение.

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно в медиите като „Барселонагейт“, по което са събрани доказателства за пране на пари.

„От доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина“, завършва краткото съобщение на прокуратурата.

Къщата в Барселона, която Борисов няма, а всички замесени имат връзка с него.

Преди седмица в кулоарите на Народното събрание неофициално се говореше, че се очаква прокуратурата да поиска имунитета на лидера на ГЕРБ и настоящ депутат Бойко Борисов. Но и не само: неофициално се споменаваше и името на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, а различните слухове предполагаха, че поисканите от прокуратурата имунитети може да са и десетина, но това не се случи.

Градска прокуратурата предложи да се свали имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев по дело от 2016 година. Официално досега главният прокурор не е внесъл искане за имунитета на Добрев. Самият той и ГЕРБ заеха позиция, че няма да подкрепят свалянето на нито един депутатски имунитет в момент, в който се прави тежка съдебна реформа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here