Кадиров призова: В Русия да се въведе военно положение

0
219

 

В Русия трябва да бъде въведено военно положение, след като Украйна атакува Москва с безпилотни самолети, заяви чеченският лидер Рамзан Кадиров.

Според него киевските власти „вземат решения, които оставят все повече съмнения, че използват терористични методи“.

„Необходимо е да се обяви военно положение в Русия, да се използват всички бойни ресурси, предназначени за тази цел, за да се унищожи цялата тази терористична клетка наведнъж, без да се прибягва до израза „украинските военни“.

В Украйна няма военни и политици – има само терористи“, заяви Кадиров.

Той призова „да не се караме и да не се церемоним“, а да ги ударим в земята, „за да не се научат останалите дори да мислят лошо за Русия“. „Отговорите на подобни опити за нападение не трябва да са сурови – те трябва да са брутални“, подчерта Кадиров.

Той се обяви и за бърз отговор на нападението на Москва – в зоната на военните действия, като обеща да покаже „какво е отмъщение в пълния смисъл на думата“, и призова европейските страни да се замислят „кого спонсорират“.

„Това ще се върне, когато Русия почука на вратите на, например, Германия или Полша. И няма да има с какво да отговори – всички оръжия са изразходвани срещу Украйна“, добави Кадиров.

Военно положение се въвежда, само когато има външна заплаха или агресия срещу страната. То никога не е било обявявано в съвременна Русия.

Според закона агресията се определя като нахлуване или нападение на чужди войски, навлизане на въоръжени групировки, блокиране на пристанища или брегове и допускане на друга държава да използва територията ѝ за нападение.

Военното положение се въвежда с президентски указ, като Съветът на федерацията трябва да одобри документа в рамките на 48 часа.

Режимът може да бъде наложен на територията на цялата страна или в определени региони. Понастоящем той е в сила в четири анексирани територии на Украйна: Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област.

На 30 май атака с дрон порази няколко жилищни сгради в Москва. Мишена бяха резиденцията на Владимир Путин в Ново Огарьово и елитните имения на обкръжението му в Рублевка. Министерството на отбраната нарече нападението „терористична атака“. Следственият комитет откри наказателно дело за нападението.

Самият Путин определи удара по Москва като „тактика за сплашване“, тъй като е бил насочен към „мирни цели“.

Президентът видя в това „признаци на терористична дейност“ и заяви, че по този начин Украйна уж се опитва да „провокира отговор от страна на Русия“. „Те ни провокират към огледални действия. Ще видим какво да правим по този въпрос“, предупреди Путин.

източник: News.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here