Лула да Силва предложи на лидерите от Южна Америка да създадат нова валута, която да се конкурира с щатския долар

0
237

 

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва предложи на лидерите от Южна Америка, които се събраха на среща на върха в Бразилия, да създадат нова валута, която да се конкурира с щатския долар, предаде Асошиейтед прес и БТА.

„Днес правим първите си стъпки за възобновяване на диалога помежду ни“, заяви той при откриването на срещата пред южноамериканските си колеги, от които отсъстваше само президентът на Перу, допълва Ройтерс.

Бразилският президент призова за засилване на икономическата, културната и социалната интеграция на страните от Южна Америка. Той предложи също да се създаде регионален енергиен пазар, както и да се предприемат координирани действия за справяне с климатичните промени.

Бразилският държавен глава съжаление, че през последните години интеграцията на страните от Южна Америка е била прекъсната от консервативни правителства и че идеологическите разделения са подкопали предишния опит сътрудничество.

Създаденият през 2008 г. Съюз на южноамериканските нации (UNASUR), който беше инициатива на президенти от левицата, се провали, след като в няколко държави бяха избрани десни правителства.

Днешния форум в Бразилия бе първата среща на върха на южноамериканските лидери за повече от 10 години насам.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here