Антон Станков: Промените в НПК и механизма за разследване на гл. прокурор са спорни и приети бързо

0
213

 

Промените в НПК и механизма за разследване и контрол на главния прокурор са спорни и приети на доста бързо. Те са в дисонанс с Конституцията. Това заяви в ефира на БНТ бившият правосъден министър Антон Станков.

Възникна конфликт между съдебна и законодателна власт в лицето на прокуратурата. Възможно е да има преразпределяне на влиянието, смята той.

Според него намаляване на нужните гласове за отстраняване на главния прокурор от 17 на 13 противоречи на начина на назначаване на тримата големи в съдебната власт.

Станков посочи, че има две искания за отстраняване на Иван Гешев. Може да бъдат обединени и разгледани в една процедура. Едно забавяне с цел обнародване на механизма е разбираемо. Гешев със сигурност ще атакува механизма в КС, добави той.

При изтекъл мандат, ВСС губи компетентност. Това, че не ти търсят заместник не те прави компетентен. Това може да доведе до блокаж, подчерта Станков.

По думите му в момента президента е в неудобна ситуация. От една страна този законопроект e на негов министър. От друга страна това са важни закони. Може би за това Радев е изчаквал. Той взима страна, независимо дали обнародва указа бързо или бавно.

Бившият правосъден министър коментира и влизането на Бойко Бориосв в НС. Той дълго време не желаеше да е депутат. Влизането на Борисов в парламента беше индикация, че тези неща, които се случват в момента, можеше да се очакват, поясни Станков,

Това, че е създаден механизъм за наказателна отговорност за главния прокурор не е съдебна реформа, категоричен бе Антон Станков. Парламентът в момента е разпокъсан и единственото нещо, което го обединява е страха, добави той.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here