Борислав Сарафов бе избран за изпълняващ длъжността главен прокурор

0
200

 

Новият и.д. главен прокурор се закани да направи и ревизия на делата, по които са искани депутатски имунитети

 

На заседание в петък Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра изпълняващ длъжността главен прокурор. След като президентът издаде указа за освобождаването на Иван Гешев от поста, мястото му временно заема досегашният му заместник Борислав Сарафов.

Решението беше взето с 8 гласа „за“ и 1 – „против“, предава NOVA. То подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 14-дневен срок.

По-рано стана ясно, че трима заместници на Иван Гешев са изразили съгласие да участват в избора за изпълняващ функциите главен прокурор. Това са Даниела Машева, Борислав Сарафов и Десислава Пиронева.

Заместник-главният прокурор Красимира Филипова е казала, че не иска да участва в процедурата. Петият заместник на Иван Гешев – Пламена Цветанова, тази сутрин поиска да бъде освободена от поста и отпадна от обсъжданите кандидати.

В първия си коментар пред медиите Сарафов обяви, че всички досегашни заместник-главни прокурори на Иван Гешев нямало моралното право да остават на постовете си.

Новият главен прокурор се закани да направи и ревизия на делата, по които са искани депутатски имунитети.

След избора Сарафов беше питан от журналистите дали ще поддържа исканията на Гешев за свалянето на депутатски имунитети. Сред тях са и тези за Бойко Борисов по делото „Барселонагейт“, както и за лидера на ПП Кирил Петков.

„Ще преценим тепърва дали са обосновани или са част от политическите закачки на бившия главен прокурор с политиците“, посочи Сарафов.

Той допълни, че ще се съветва с колегите си и може да се реши да бъде назначена ревизия на има ли срочност, качество и ритмичност в разследването, визирайки делата, свързани с Борисов – „Барселонагейт“ и за снимките на кюлчета и пачки в чекмеджето.

Нови разкрития на Любена Петрова: В “Осемте джуджета” идваха членове на ВСС – всичките са снимани и записвани. Сарафов беше проводник на интересите на Пепи Еврото (видео)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here