Лукашенко проведе разговори с Путин и Назарбаев

0
83

 

Беларуският президент информира руския си колега за резултатите от преговорите с ръководството на ЧВК „Вагнер“

 

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е провел телефонни разговори с руския си колега Владимир Путин и с първия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев. Това съобщи беларуската държавна агенция БелТА, позовавайки се на пресслужбата на беларуския лидер.

По данни на агенцията, разговорът на Путин с Лукашенко се е състоял сутринта. Следобед Лукашенко е разговарял с Назарбаев, с когото е обсъдил международното положение, ситуацията в региона и отношенията между Беларус и Казахстан.

По време на предишния разговор между Лукашенко и Путин, който се състоя вчера вечерта, беларуският президент информира руския си колега за резултатите от преговорите с ръководството на частната военна компания (ЧВК) „Вагнер“.

Winbet – победата е емоция! (18+)

Вечерта на 23 юни основателят на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин отправи твърдения в канала си в „Телеграм“, че неговите подразделения са били поразени, и обвини за това руското военно ръководство. Министерството на отбраната нарече тази информация невярна. Подразделенията на ЧВК „Вагнер“ се насочиха към Ростов на Дон и към Москва, припомня ТАСС. ФСБ откри дело за призив за въоръжен метеж, а руският президент в телевизионно обръщение нарече действията на „Вагнер“ „предателство“.

По-късно, съгласувано с Путин, Лукашенко проведе разговори с Пригожин, в резултат на което ЧВК „Вагнер“ се върна в полевите лагери. Кремъл уточни, че наказателното дело срещу Пригожин, както и срещу други участници в бунта, ще бъде прекратено, предвид техните фронтови заслуги. Самият основател на ЧВК „Вагнер“ ще отиде в Беларус.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here