Олга Керелска, ВСС: Има основание да се атакува решението за избор на Борислав Сарафов

0
149

 

Поради това, че е взето от некомпетентен орган, но и заради това, че то е взето в нарушение на процедурата и в нарушение на материалния закон

 

„Има основание да се атакува това решение за избор на изпълняващ главен прокурор. Поради това, че е взето от некомпетентен орган, но и заради това, че то е взето в нарушение на процедурата и в нарушение на материалния закон.“ Това коментира в студиото на bTV съдия Олга Керелска от ВСС за избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор.

Според нея сме свидетели на стар сценарий.

„Това е продължение на един и същи сценарий. Голямо нарушение, което е допуснала прокурорската колегия при избора на и.ф. главен прокурор, е това, че на практика те изобщо не са обсъдили професионалните и нравствените качества, което е задължително. Някой от тях даже поддържат тезата, че видите ли и.ф. главния прокурор има всички правомощи на главния прокурор включително и това да сезира Конституционния съд или да участва и да ръководи заседанията на прокурорска колегия“, обясни Керелска.

Тя добави, че се подготвят доклади във връзка с професионалните и етичните качества на кандидата.

„Не може с едно изречение на това заседание те да кажат „Това са сигнали, които още не са проверени, и ние не можем да се базираме на тях. Всеки може да пусне срещу всеки някакъв сигнал“, обясни Керелска.

Тя застъпи тезата, че Пленумът на ВСС е трябвало да направи избора. Според нея е било редно да има предварително обсъждане. Имало е и нарушения в провеждането на заседанието на ВСС.

Освен това Керелска заяви, че прави впечатление колко скоростно са се случили нещата след указа за освобождаване на Гешев на президента.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here