Конституционният съд допусна искането на Гешев за „отмяна“ на промените в НПК и ЗСВ

1
178

 

Конституционният съд (КС) единодушно допусна за разглеждане искането на бившия главен прокурор Иван Гешев за обявяване за противоконституционни на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които беше въведен механизъм за разследване на обвинител №1 и беше свалено мнозинството за освобождаването му.

С тях депутатите задължиха съдебната власт да проведе нова процедура за избор на членове на ВСС от професионалната квота, въпреки че миналата година съдиите, прокурорите и следователите избраха своите представители в съвета.

Освен това в НПК беше уредена процедура, по която потвърдените от горестоящ прокурор откази за образуване на досъдебно производство за тежки престъпления и други изрично изброени състави, ще могат да се обжалват пред съд, който ще може да връща преписката на прокурора със задължителни указания за прилагане на закона.

Иван Гешев оспори тези промени в НПК и ЗСВ и с днешното си определение КС прие, че ще се произнесе по тях (какви са аргументите на бившия главен прокурор виж тук).

Допускането на делото за разглеждане може да е основание Висшият съдебен съвет отново да обсъди откритата от него миналия четвъртък процедура за избор на нов главен прокурор. Според част от кадровиците то може да е основание за спирането ѝ, тъй като решението на КС пряко я засяга – от него зависи с какво мнозинство ВСС избира главен прокурор. Според други обаче няма причина да се спира изборът на нов обвинител №1, тъй като обсъждането и гласуването на евентуалните кандидатури е насрочено за 26 октомври 2023 г. и се очаква дотогава КС да се е произнесъл.

източник: lex.bg

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here