Лукашенко приведе армията на Беларус в пълна бойна готовност: Ако Русия рухне, всички ще загинем

0
181

 

Президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи днес, че е наредил привеждането на армията на страната в пълна бойна готовност, предаде ТАСС. Това се случва на фона на събитията в Русия и метежът на частната военна компания „Вагнер“, който приключи без кръвопролития.

Над Беларус е надвиснала заплаха от Запада и Минск разполага с технически възможности да ѝ противодейства, каза Лукашенко на церемония по назначаване на нови генерали в силите за сигурност.

По думите му, сегашното поколение преминава през изпитание на устойчивост. „Имаме мисия да запазим мира, извоюван с милионите животи на героите, нашите бащи и дядовци. Това означава само едно – трябва да бъдем по-силни от заплахата, която за пореден път надвисна над земята ни. И отново от Запада. Както виждате, историята се повтаря. Като говорим за сила, последното нещо, за което мисля, са техническите възможности. Те наистина съществуват. И ние сме наясно с това“, заяви Лукашенко, цитиран от БелТА.

„А нашето Отечество от Брест до Владивосток е земята, свободата и нашите хора, които живеят тук. Историята помни: беларусите знаят как да защитават земята си. Ние сме били и ще бъдем по-силни от всяко предизвикателство“, подчерта Лукашенко.

Именно поради това единство на него му било болно да наблюдава събитията в Русия. Ако Русия рухне, всички ще останем под отломките, всички ще загинем, изтъкна беларуският президент.

Той също така посочи, че животът без война в Беларус е резултат от педантична ежедневна работа. Според Лукашенко страната муд нес живее в мир, тъй като той 30 години я е подготвял за война.

По думите на Лукашенко, беларуските опозиционни активисти в чужбина били готови да покажат на западните си ръководители резултатите от своята „работа“ и са се подготвяли да реализират „сценарий за въоръжен бунт“, но ги сполетял фалстарт.

Източник: БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here