Лукашенко: Пригожин е в Беларус

0
144

 

Беларуският президент призова да не се правят опити да се вбива клин между него и Путин

 

Беларуският президент Александър Лукашенко потвърди присъствието на ръководителя на „Вагнер” Евгений Пригожин в Беларус, съобщават БелТА и ТАСС.

„Бяха предоставени гаранции за сигурност, както президентът на Русия Владимир Путин обеща. Да, наистина, Пригожин е в Беларус”, потвърди държавният глава.

Лукашенко помоли да не бъде наричан посредник в историята с опита за бунт на ЧВК „Вагнер“, тъй като проблемът е общ.

„Аз не съм посредник. Аз съм също толкова участник в тези събития, колкото и президентът Путин. Защото това е нашето Отечество. Още веднъж повтарям. Затова, ако някой там в Русия, както чувам, говори за посредничеството на Лукашенко, няма никакво посредничество! Това е наш проблем, мой, както и на президента Путин и на руснаците“, цитира агенция БелТА думите на президента.

Броят на групите от руските сили за сигурност, участващи в покрайнините на Москва за противодействие на настъплението на частната военна компания „Вагнер“, която се опита да въведе военен бунт, е около 10 хиляди души, разкри президентът на Беларус.

Лукашенко каза, че вечерта на 24 юни е казал на Пригожин да се свърже с директора на ФСБ на Руската федерация Александър Бортников. Помощ за установяване на комуникация, според Лукашенко, е оказал председателят на Комитета за държавна сигурност на Беларус Иван Тертел. „Те (Пригожин и Бортников) разговаряха. Той (Пригожин) обърна колоната и те отидоха в лагерите си в района на Луганск“, каза Лукашенко.

Президентът на Беларус призова да не се опитват да вбиват клин между него и руския президент Владимир Путин заради някаква ревност от страна на редица длъжностни лица в Беларус и Русия. „Ние не сме глупави хора, ние разбираме всичко това, опитни хора сме. Но няма нужда“, коментира Лукашенко.

Той отбеляза, че в медийната сфера има „смрадливи“ политолози и блогъри, които започват да пробутват „него и Путин, говорейки за неуспешния бунт в Руската федерация. „Пак казвам: нито аз, нито Путин сме герои в това разрешаване на ситуацията около „Вагнер“. Ние направихме всичко, което трябваше да направим. Вършим си работата без амбиция, подчерта Лукашенко.

BIG5, по информации на БелТА и ТАСС

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here