Дания: ЕС рискува да внесе нестабилност, ако смекчи стандартите, за да приеме Украйна

0
135

 

Расмусен е заявил, че ако трябва да има „специално отношение“ към Украйна, то трябва да бъде под формата на допълнителна помощ с пълна ангажираност на правителствата на ЕС да помогнат на Киев да изпълни стандартите

 

ЕС рискува да „внесе нестабилност“, ако смекчи своите стандарти за демокрация и корупция, за да ускори присъединяването на Украйна и други страни кандидатки, предупреди външният министър на Дания Ларс Льоке Расмусен пред Financial Times.

Той е заявил, че правителството му подкрепя членството в ЕС на Украйна, Молдова, Грузия и Западните Балкани, но че „геополитическите обстоятелства“ не оправдават скатаването на реформите в управлението. „Ако не завършите процеса на реформи, преди да влезете, тогава може да има риск от забавяне след това. И ние не внасяме стабилност, рискуваме да внесем нестабилност. И затова е толкова важно да се подчертае необходимостта от изпълнение на критериите [за членство в ЕС].“

Дания, заедно с Франция и Нидерландия, блокираха кандидатурите на Албания и Северна Македония за присъединяване към ЕС през 2019 г., като на практика спряха целия процес на разширяване на ЕС . Расмусен, бивш министър-председател е заявил, че Дания е променила позицията си и дори е отворена за вътрешна реформа на ЕС, включително повече мажоритарен вот, за да приеме нови членове.

Изминаха 30 години, откакто лидерите на ЕС се срещнаха в датската столица и договориха набор от критерии за демокрация, върховенство на закона и функционираща пазарна икономика в очакване на вълна от нови членове, включително няколко страни от бившия комунистически блок. По случай годишнината страните кандидатки са поканени на конференция, организирана от Расмусен в Копенхаген тази седмица.

Представители на балтийските държави, които се присъединиха към блока през 2004 г., са присъствали, сякаш за да подчертаят ползите от пълното спазване на стандартите на ЕС. Длъжностни лица от Унгария, Полша и България, всички обвинени в отстъпление от върховенството на закона или демократичните стандарти след присъединяването към ЕС, не са поканени.

Расмусен е заявил, че „не възнамерява да коментира конкретни държави“, но е подчертал, че е „много по-лесно да завършите реформите, когато вървите към членство, отколкото ако вече сте се присъединили“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска бързо присъединяване към ЕС, за да закрепи страната си на запад в противовес на руската агресия. Расмусен е заявил, че ако трябва да има „специално отношение“ към Украйна, то трябва да бъде под формата на допълнителна помощ с пълна ангажираност на правителствата на ЕС да помогнат на Киев да изпълни стандартите. Процесът е бил твърде бюрократичен в миналото, е добавил той. „Искаме да инвестираме и искаме да помогнем и искаме да бъдем толкова позитивни и да помогнем на някои, колкото е възможно, но не можем да свалим летвата.“ ЕС ще трябва да бъде „иновативен“ и да предложи някои ползи, е цитирал той участие в научноизследователската програма на ЕС Horizon – на страните кандидатки преди пълното присъединяване.

Расмусен не е посочил срокове за членството на Украйна или други кандидати, но е добавил, че „всички разбраха, че по геополитически причини трябва да се засилим колкото е възможно повече“. Това означаваше, че ЕС трябваше да се заеме със собствения си капацитет да приеме потенциално няколко нови членове. „Трябва на някакъв етап да разгледаме правилата на играта и сме готови да го направим. И това е нова датска позиция. Все още нямаме отговорите. Не съм в позицията, в която мога да кажа, че подкрепяме [повече] гласуване с квалифицирано мнозинство, но поне това е нова позиция в сравнение с преди година“, е заявил той.

Запитан дали сътресенията в Русия и страховете от падане на режима могат да променят подкрепата на Запада за Украйна, Расмусен е заявил: „Просто трябва да останем на пътя и да правим това, което правим. И това, което правим, всъщност доказва, че сме [на] правилната страна на историята и че Русия е нещо, с което може да се работи.“ Но той се надява, че „партньорите от глобалния юг“ – включително Бразилия, Индия и Южна Африка, които отказаха да осъдят руската агресия срещу Украйна, „може да бъдат мотивирани от това, на което са свидетели сега“, да променят позицията си.

източник: Financial Times / в превод на Фокус

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here