Тагарев призна, че е работил за украинското министерство на отбраната. България дава 1 млн. снаряда на Украйна

0
191

 

По време на изслушването на министъра на отбраната стана ясно, че той е работил като съветник на Министерство на отбраната на Украйна между 2005-2011 г. Той каза, че е посещавал Киев регулярно

 

Работил съм като съветник към Министерството на отбраната на Украйна. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на отбраната Тодор Тагарев В в отговор на въпрос, поставен от независимият депутат Радостин Василев.

„Работил съм като съветник на Министерството на отбраната на Украйна между 2005 и 2011 година, посещавайки регулярно Киев. Работейки в различни международни формати и съм предавал своя опит по въпроса на планиране на отбраната и ресурсното управление и за това как да бъде изграден цивилен капацитет за планиране. Не съм получил нито една гривна за това или паричен еквивалент“, заяви Тагарев.

От началото на тази година ЕС предприе действия, които да подпомогнат осъществяването на спешна доставка на артилерийски боеприпаси за въоръжените сили на Украйна, както и възстановяването на изразходените складови наличности на държавите членки. Действията се реализират в три направления – първото е незабавен трансфер на боеприпаси за Украйна от съществуващите запаси калибър 155 милиметра. В това направление България няма да вземе участие, защото не разполага с тези боеприпаси. Второто е реализиране на съвместна поръчка към индустрията с водещ орган Европейската агенция по отбрана и със средства от европейския инструмент за мир. МО не участва в това направление, защото не разполага с артилерийски системи 155 милиметра, но не изключваме възможността европейската агенция по отбрана да възложи на и български фирми производството на такива боеприпаси. Третото е увеличаване на производствения капацитет на Европейската отбранителна индустрия, отчете военният министър.

„Проучване на Европейската агенция по отбрана е установило, че 15 фирми от Европейската индустрия имат капацитет за производство на 155 милиметрови боеприпаси, между които и няколко български фирми“, добави той. Според него участието на страната в подобни проекти има предимства – от една страна, защото ще демонстрираме подкрепа в настоящия геополитически контекст, а от друга страна се създават възможности за укрепване на въоръжените сили на България.

„България ще се присъедини към проекта за съвместно възлагане на поръчки за боеприпаси след завършване на процеса на национално съгласуване, приемане на решение на МС и подписване на съответното проектно споразумение. С този акт на присъединяване МС ще създаде възможност българската отбранителна индустрия да развие нови мощности с използване на финансиране от ЕС“, уточни министърът на отбраната.

Тагарев посочи, че предишното Народно събрание е приело решение да бъде предоставена помощ на Украйна, и според точка 4 от това решение разрешава пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна за всяка календарна година за участие в модули за подготовка на бойни санитари на територията на страната.“

Министърът на отбраната коментира, че за това, което в момента даваме като помощ на Украйнаq ще бъдем компенсирани. „За това, което в момента МС решиq очакваме между 50-55% да бъдем компенсирани от финансова гледна точка“, поясни той.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

„Вследствие на мащабната руска агресия срещу суверенна независима Украйна и заплахите, които тази агресия представлява за страни членки на НАТО на Източния фланг, в НАТО вървят много интензивни процеси на подготовка за една евентуална агресия. Буквално от последните месеци се подготвят от военните ръководители на страните членки във военни формати как ще действаме. Тези планове ще имат въздействие както за създаване на формирование, структура за командване и управление, така и върху проектите, които ще бъдат необходими, за да се подготвим по най-добрия начин, за да възпрем, сдържамеq и ако се наложи да отбраняваме нашата територия“, посочи Тагарев.

„Никога по никакъв начин не е ставало въпрос за изпращане на български формирования за участие в конфликта в Украйна, увери министърът на отбраната. Няма планове, не се дискутира, не се обсъжда, не предвиждам в обозримо бъдеще необходимостта да се обсъжда участие на български войски в конфликта в Украйна“, категоричен е той.

„До момента и в този пакет, който гласува МС, няма включени танкове“, категоричен е Тагарев.

източници: Фокус, БГНЕС

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here