Шолц пред Ковачевски: Изпитваме огромен респект към македонската идентичност, език и история

0
135

 

ЕС няма да налага на РСМ нови условия за членство

 

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че не трябва да бъдат поставяни нови условия за преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Шолц направи изявлението на съвместна пресконференция с премиера на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски, който е на официално посещение в Германия. Попитан за това дали с новото правителство в България се очаква подобряване на отношенията между двете държави, Ковачевски посочи, че вече има осъществени срещи между министрите на земеделието и на труда и социалната политика, и предстоят такива на министрите на външните работи и на министрите на икономиката, предава БНТ.

„Изпитваме огромен респект към македонската идентичност, език и история и за огромните усилия, които Северна Македония полага по пътя на реформите за членство в Европейския съюз. Централният въпрос сега е реформа на конституцията“, заяви Олаф Шолц.

„Следващата стъпка са поправките в конституцията, които ще бъдат представени в парламента и на нашите 120 депутати. Очаквам те да покажат държавническо отношение и да са нивото на задачата и ще вземат решение, което ще е добро за бъдещето на нас и на нашите деца“, заяви Димитър Ковачевски.

През юли миналата година парламентът в Скопие одобри компромис с България. Освен всичко друго, той предвижда Северна Македония да промени конституцията си и да признае българите в страната за етническо малцинство. Това е ключова предпоставка членката на ЕС България да каже „да“ на започването на преговори за присъединяване със съседна Северна Македония, отбелязва „Дойче Веле“.

Също така уреден спор за името с Гърция. През пролетта на 2019 г. правителството в Скопие вече приключи десетилетния си спор с Гърция за името на държавата. Малката държава от Западните Балкани с почти 2,1 милиона жители промени името си от Македония на Република Северна Македония. В северната част на Гърция има провинция, наречена Македония – това е причината за конфликта. В замяна Атина се отказа от съпротивата си срещу приемането на страната в НАТО и ЕС. Северна Македония е член на Отбранителния алианс от март 2020 г. и страна кандидатка за членство в ЕС от 2005 г.

Премиерът Ковачевски е подчертал, че неговото правителство е трябвало да вземе трудни решения, но гражданите на страната искат да живеят в Европейския съюз. „Нашето бъдеще е в европейските ценности, които споделяме с Германия“, е заявил той. Освен това Северна Македония вече е приела 45 процента от цялото законодателство на ЕС.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here