Депутатите обсъждат президентското вето върху промени в Закона за съдебната власт

0
106

 

Народните представители ще обсъдят днес президентското вето върху промени в Закона за съдебната власт, предава БНР.

Държавният глава Румен Радев върна за ново разглеждане отделянето на Националната следствена служба от прокуратурата в самостоятелен орган с мотива, че без убедителни аргументи Народното събрание е ревизирал ангажимент, който България е поела пред ЕС преди 14 години. Президентът напомня, че разследващите органи, включително  следователите, са функционално зависими от прокуратурата, чиято първа конституционна задача е да ръководи разследването.

Във вторник правната комисия подкрепи президентското вето.

Предвиден е и парламентарен контрол с изслушване на 13 министри.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще отговори на 14 въпроса относно ремонти на пътища, състоянието на пътната мрежа, програмите за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради.

Министърът на енергетиката Румен Радев  ще отговори на въпроси, свързани с доставките на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“ и споразумението между „Булгаргаз“ и турската държавна енергийна компания „Боташ“.

Има въпроси и към министъра на икономиката Богдан Богданов за влиянието на внесеното от Украйна слънчогледово семе на българския пазар, както и поддръжката на държавни и общински язовири и финансовите средства, изразходвани за целта.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще отговори на въпрос относно предоставеното оръжие на Украйна.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще участва в Глобалната конференция за отбелязване на Международния ден на парламентаризма. Форумът е първото събитие от Парламентарното измерение на испанското председателството на Съвета на ЕС, и се провежда днес и утре в град Леон, Испания. Основната тема  е „Засилване на ролята на парламентите за укрепване на демокрацията“. Форумът ще бъде открит от  краля на Испания Фелипе Шести.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here