Global Times: САЩ използват подкрепата на Украйна, за да засилят присъствието си в Европа

0
102

 

Британският журналист Марк Блеклок отбелязва, че Съединените щати критикуват предложенията за мир от други държави, но не предлагат нищо в замяна

 

Съединените щати използват подкрепата на Украйна в конфронтацията с Русия като претекст за увеличаване на военното си присъствие в Европа, което значително ще дестабилизира световната ситуация и може да направи конфликта неразрешим. Това мнение изрази в събота британският журналист Марк Блеклок в статия за китайския Global Times.

„Под прикритието на подкрепата на Украйна, Америка разширява и засилва военното си присъствие в Европа по начин, който заплашва да доближи световния часовник на Страшния съд още по-близо до полунощ. Това е изпълнено с ускоряваща се вихрушка от действия и отговор, докато изглежда, че има няма друг изход, освен продължаване на конфликта“, пише той.

Блеклок отбелязва, че западните страни критикуват мирните предложения от всякакви други държави, но не предлагат нищо в замяна. „Планът от 12 точки на Китай [за разрешаване на конфликта в Украйна] беше широко критикуван от западните правителства. Въпреки това никое западно правителство няма свои реалистични предложения за прекратяване на военните действия“, добавя Блеклок.

Той цитира изказването на Тобиас Елууд – високопоставен политик от Обединеното кралство, бивш офицер от британската армия и ръководител на Комитета по отбраната: „Сега сме във война в Европа. Трябва да преминем на бойна основа – директен сблъсък с Русия“.

Блеклок поставя въпроса защо правителството на Обединеното кралство иска да формира общественото възприятие за войната в Украйна по този начин и отбелязва, че Обединеното кралство, САЩ и страните от ЕС са похарчили милиарди лири, долари и евро за военна и хуманитарна подкрепа за Украйна във време на големи финансови затруднения за страните си. 

Най-големият военен съюз в света е заключен в порочен кръг, от който има малък шанс да се измъкне и който удължава и изостря кризата. Изглежда, че няма голям интерес към разговорите за мир. Китайският план от 12 точки беше широко критикуван от западните правителства. И все пак никое западно правителство няма свои собствени реалистични предложения за прекратяване на боевете, пише британският журналист.

Той също така подчертава, че Западът подкрепя Украйна не по хуманитарни причини, а за да развие своите геополитически амбиции, а самият конфликт не е толкова трагедия за тях, колкото отваря нови възможности.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here