Има убедителна причина да очакват война между Мексико и САЩ

0
294

 

Отношенията между американските и мексиканските власти се влошиха до такава степен, че се обсъжда сценарий за специална военна операция на Пентагона. Вярно, целта й не трябва да бъде правителството на Мексико, а една от най-ужасните и мощни престъпни групировки в света – картелът “Синалоа”, заради който американската армия търпи редовни загуби.

Руският сегмент на Интернет е пълен със слухове и спекулации за предстоящата война между САЩ и Мексико. Там пишат за движението на военна техника от двете страни, за подготовката от Вашингтон на специална операция на мексиканска територия, за категоричното отношение на мексиканското ръководство „да не толерира“ подобен произвол.

Тук е необходимо да се акцентира върху думите „слухове“ и „спекулации“, психологическата основа на които е ясна в Русия. САЩ открито въоръжават врага на Руската федерация и спонсорират конфликта на нейна територия. “С твоите камъни по твоята глава”, мисли средният руски блогър в такива случаи, припомняйки си от време на време, че южните територии на Съединените щати са северните територии на Мексико, отнети от нея по време на войни и геополитически интриги.

Но, както знаете, няма дим без огън и мексиканският случай също е един от тях. Сега гори в три точки – и гори толкова ярко, че се вижда отвъд океана.

Първо, политическата звезда на мексиканския президент Лопес Обрадор гори. Той е левичар, провежда политика в полза на бедните, каквито в Мексико има много. Следователно рейтингът на популярността на Обрадор надхвърля 70%.

Мексиканците харесват и антиколониалната реторика на президента, насочена срещу САЩ. Няма смисъл да си губим времето да описваме отношенията между Мексико Сити и Вашингтон под негово ръководство – те са лоши, а най-неприятното за американците е, че Обрадор отново отваря страната си за Китай.

Сега на карта е въпросът за забраната за износ на генетично модифицирана пшеница в Мексико, която се подкрепя единодушно от мексиканските зърнопроизводители и от която се страхуват американските фермери, тъй като 80% от тяхното производство на пшеница ще попадне под ембаргото. Но понякога наистина изглежда, че въпросът е за пълноценна война, тъй като Обрадор обича да осъжда „актите на агресия“ на САЩ от миналото и възможното бъдеще.

Второ, на южните граници на САЩ отново се разгаря миграционната криза: много хиляди латиноамериканци се опитват да стигнат до Тексас, Аризона или Калифорния, сякаш в обетованата земя. Това не са само мексиканци – има и много хора от още по-бедни и южни страни. При Доналд Тръмп те бяха депортирани обратно в Мексико. Обрадор не го приема.

Разбира се, тази криза е част от обикновена политическа борба между републиканци и демократи. Движението на войските, които попаднаха в руските новини, също е свързано с това: въоръжени подкрепления бяха изпратени до границата с Мексико, на което Обрадор реши да отговори симетрично – и премести мексиканските войски.

Това, което прави кризата необикновена е, че тя се основава не само на ксенофобия, конкуренция за работа и нарастване на престъпността, изобщо всичко, с което всички миграционни кризи са неразривно свързани. Това е смъртоносна заплаха за националната сигурност на САЩ. Това е печат, използван от американската страна, но трябва да признаем, че в случая звучи убедително.

Проблемът е наркотик, наречен фентанил, който преминава границата с Мексико благодарение на мигранти и корупционни дупки. Смята се, че един американец умира от свръхдоза фентанил на всеки осем минути, а армията, страдаща от посттравматичен стрес, претърпява почти бойни загуби: повече от 15 000 свръхдози за няколко години, включително 330 смъртни случая.

Третият (но първи по значение) източник на огъня, от който идва димът, се нарича „Синалоа“. Това е един от най-мощните наркокартели в Мексико, който има цяла армия, включително дронове. Някога картелът се е специализирал в кокаина, но след като неговият почти легендарен лидер, по прякор Ел Чапо („Късия“), се озовава в американски затвор (откъдето между другото по-късно избяга, но отново беше заловен) , неговите синове-наследници са преквалифицирани на фентанил. Сред народа те са известни като “Ел Чапито” – „Децата на Късия”.

„Чапито са пионери в производството и търговията с най-смъртоносния наркотик, който страната ни някога е срещала. Те наследиха глобална наркоимперия и я направиха по-безмилостна, брутална и смъртоносна,“ казва ръководителят на Американската администрация за борба с наркотиците Ан Милграм.

Не се очакваше четиримата синове на Ел Чапо да бъдат толкова бързи, но те победиха генералите на стария „крал“ във вътрешнокартелната борба и заобиколиха препятствията, които постави администрацията на Доналд Тръмп, загрижена за „опиоидната епидемия“ в Съединените щати, подчинени на картела.

Синофобът Тръмп тогава, както се казва, „прекрачи себе си“ и в преговорите с китайския председател постигна съдействие за предотвратяване на превоза на прекурсори, необходими за производството на фентанил в Мексико. Но “Ел Чапито” направиха „заместване на вноса“ – те създадоха собствено производство на прекурсори.

В допълнение, те предприеха изключително циничен и жесток „маркетингов трик“ – започнаха да смесват фентанил в по-познати на черния пазар лекарства.

Фентанилът е особено пристрастяващ. Това лекарство е изобретено през 60-те години на миналия век като болкоуспокояващо за пациенти с рак в терминален стадий, така че нивото на „хероинова“ зависимост от него не е забелязано веднага. Освен това е много токсичен: леко предозиране може лесно да стане смъртоносно. И се произвежда чрез химическа реакция, така че е невъзможно да се борят с мексиканската търговия с наркотици, както са свикнали – чрез унищожаване на насаждения от мак или кока. Лабораториите за фентанил са добре скрити и охранявани.

Като цяло ситуацията е в развитие. И това, което я прави потенциално експлозивна (от гледна точка на започване на война между САЩ и Мексико) е особената политика на президента Обрадор. Той вярва, че борбата срещу членовете на наркомафията, които имат слава на „народни герои“ (като Пабло Ескобар, баснословно богатият Ел Чапито плаща на населението за лоялност), не трябва да бъде насилие или полицейски мерки, а програми за развитие, които лишават картелите от социални основи. „Не можете да потушите огъня с огън“, обича да казва президентът на Мексико.

В съчетание с антиколониалната реторика това породи противоречива политика. Обрадор затвори много от базите на американската агенция и разпусна онези части, които тясно си сътрудничиха с американците. Колкото по-малко американски служители по сигурността в страната, толкова по-добре, но има мнение, че Обрадор защитава грешните хора в случая.

Той дори нареди освобождаването на най-малкия от братята Ел Чапито, когато беше задържан в Кулиакан, столицата на щата Синалоа, на което е кръстен картелът. Вярно, Обрадор имаше значителна причина за това: картелът изпрати цяла армия на помощ, която, наред с други неща, обгради къщите на полицията, заплашвайки да убие всичките им семейства. За да не се задави градът в кръв, държавният глава прие ултиматума на наркомафията.

Впоследствие най-младият го заловиха при втория опит. Обрадор лично координира операцията, но мексиканските сили за сигурност подчертават, че не е знаел къде и кога ще бъде извършена.

В това може да се види намек, че президентът на Мексико е един от онези, на които се плаща от Синалоа: Ел Чапито отделя огромни бюджети за подкупване на служители. Но това не е непременно така, тъй като изключително либералният възглед на Обрадор за наркомафията е характерен за мексиканската левица. Както и да е, Съединените щати са решени да спрат потока на фентанил по всякакъв начин. Не е изненадващо, че те обсъждат традиционна специална военна операция срещу картела, което вече се е случвало неведнъж в Мексико, Колумбия и редица други страни. Но – с одобрението на техните правителства. А Обрадор не иска и да чуе за това.

На този фон републиканците в Конгреса обвиняват демократите в безсилие. Демократите в отговор напомнят, че именно Тръмп развали отношенията с Мексико, но тяхното „дясно“ крило е съгласно, че специалната операция е най-ефективният метод за борба срещу влиятелен картел. Не е изненадващо, че движението на военна техника се възприема като доказателство за предстояща война.

Война няма да има, поне не в близко бъдеще. За САЩ сега това е твърде рисковано начинание, изпълнено с такава криза, в която дните на Синалоа ще се помнят с носталгия.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Обрадор, колкото и популярен да е, ще си отиде следващата година: президентите на Мексико имат само един шестгодишен мандат. Вашингтон вече инвестира в победата на опозицията, което добави искри в отношенията между САЩ и Мексико: Обрадор е извън себе си колко нагло се намесва Вашингтон във вътрешните работи на Мексико. Но това, наред с други неща, е важно доказателство, че Байдън все още планира да изчака Обрадор да си тръгне, а не да преследва Синалоа през джунглата, стреляйки от мексиканската армия.

Но в случай, че мексиканската армия наистина трябва да се бие с Пентагона в бъдеще, Мексико Сити вероятно е наясно, че Русия вече няма морални и други задължения към САЩ, които не биха позволили да помагат на враговете по южната граница. Освен ако, разбира се, не говорим за легитимното правителство на Мексико, а не за картела Синалоа.

източник: Взгляд.ру; превод: Поглед.инфо

Още по темата:

Въоръженият конфликт между САЩ и Мексико набира обороти (видео, снимки)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here