Захарова: Киев ще извърши терористична атака в Запорожката АЕЦ, последствията ще засегнат целия свят

0
143

 

По-рано Зеленски без да представя никакви доказателства, уведоми Бразилия, Индия, Китай, САЩ, както и страните в Африка, Близкия изток и Европа, че Русия е тази, която подготвя атака над най-голямата атомна централа в Европа

 

Украйна планира да извърши терористична атака в атомната електроцентрала в Запорожие. Ако това се случи, последствията ще засегнат целия свят. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в сряда в ефира на радиостанция Sputnik, предава ТАСС.

„Зеленски ще извърши терористична атака срещу атомната електроцентрала в Запорожие“, каза дипломатът.

Според нея американските и британските власти не виждат в това пряка опасност за себе си. Захарова отбеляза, че няма кътче на планетата, което да не бъде засегнато. „Ако нещо се случи, то ще засегне всичко: и въздуха, и вода, и храна. Всичко. И желанието на Зеленски да използва този фактор за своите екстремистки терористични цели е очевидно.“

Във вторник вечерта съветникът на генералния директор на концерна „Росенергоатом“ Ренат Карчаа, позовавайки се на получената информация, каза, че въоръжените сили на Украйна ще се опитат да атакуват атомната електроцентрала в Запорожие в нощта на 5 юли, по-специално, хвърляйки върху него боеприпаси с радиоактивни отпадъци, извадени на 3 юли от Южно-украинската АЕЦ.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

По-рано Зеленски обвини Русия, че предполагаемо подготвя терористична атака в атомната електроцентрала в Запорожие. Без да представя никакви доказателства, той уведомява Бразилия, Индия, Китай, САЩ, както и страните в Африка, Близкия изток и Европа. Ръководителят на украинското министерство на вътрешните работи Игор Клименко каза, че „в случай на евентуално изтичане на радиация в АЕЦ“ ще се проведат учения в Украйна, разположен е щаб в случай на евентуална извънредна ситуация.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече изявлението на Зеленски поредната лъжа. Карчаа, коментирайки твърденията на Зеленски, че Руската федерация уж подготвя терористична атака в АЕЦ Запорожие, изрази мнение, че изявленията на украинския лидер може да са знак, че Киев подготвя терористична атака или удар по АЕЦ, за да привлече НАТО в украинския конфликт.

източник: ТАСС / редакция: BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here