Министърът на земеделието: Няма опасност от зърнена криза, в някои райони има рекордни добиви

0
76

 

Реколтата от пшеница на България е гарантирана, посочи Кирил Вътев

Реколтата от пшеница на България е гарантирана и няма опасност страната ни да изпадне в зърнена криза. Това заяви земеделският министър Кирил Вътев, който бе гост на Фестивала на високопланинското говедовъдство в маджаровското село Горно поле, съобщи bTV.

Снимка: bTV

Министърът не отрече, че дъждът е проблем при прибирането на реколтата, особено в  района на Северозападна България, където не могат да влязат да жънат заради високата влажност на зърното.

Вътев отбеляза, че в други райони на страната има почти рекордни добиви, без да конкретизира какви.

Снимка: bTV

Той поясни, че от Министерството ще обявят среден добив на тон пшеница от декар едва след приключване на кампанията по прибирането на зърното.

Относно ниската изкупна цена на зърното, от която  зърнопроизводителите се оплакват, министърът обясни, че  цената е борсова и няма как държавата да се меси при нейното формиране.

По повод  притесненията на хора от някой части на страната, че има недостиг на дърва за огрев и се предлагат на по-скъпа цена, министърът посочи, че 40 % от населението вече си е получило дървата.

Снимка: bTV

Дърва за огрев има в излишък, категоричен е министърът, а относно цената каза, че предстои проверка по горските стопанства по региони, за да се анализира как е постигната цената на кубик дърва по места.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here