Ген. Събев: Може да дадем на Украйна комплекс С-200, който е с най-голям обхват

0
176

 

България има какво да предостави като военна помощ на Украйна, въпрос на политическа воля е. Това заяви генералът от резерва Съби Събев в предаването „Офанзива“ по Нова Нюз.

От публичната информация за военните запаси на България, не е проблем да изпратим 30-31 танка, самоходни артилерийски системи, боксируеми оръдия 152 мм – 150 броя, реактивни системи за залпов огън „Град“ над 150 броя, МТЛБ-та, средства за ПВО.

Имаме един комплекс С-200, който е с най-голям обхват. Той е технологично остарял, но ако Украйна предяви интерес, може да й се предостави, а да запазим за нас С-300, уточни първият национален военен представител на България в НАТО.

По думите му, ако предоставим своето въоръжение, може да очакваме то да бъде компенсирано до около 50% от дадената на Украйна отбранителна помощ.

Според него служебното правителство е трябвало да приеме подобна оферта и определи като погрешна позицията да не се предоставя военна помощ на Украйна.

Президентът е стратегически неадекватен, проявява стратегическа неграмотност. Оценките му не съвпадат с оценките, давани от Пакта, каза още ген. Събев.

 

Епицентър. Бг припомня:

С-200 е един от големите козове на родните зенитно-ракетни войски.

С-200 е съветски далекобоен зенитно-ракетен комплекс, разработен в началото на 60-те години. 

Ракетата разполага с 4 ускорителя, чрез които тя се изстрелва. Бойната глава може да бъде осколъчно-фугасна с тегло 217 кг или ядрена с мощност 25 кт. Тя се детонира автоматично (при контакт с целта или при определено разстояние от нея) или ръчно.

Максималната скорост е хиперзвукова, и вероятността за точно попадение от първи удар – 85%. Системата е предназначена е главно за защита от бомбардировачи и самолети на голяма височина.

Обсегът на С-200 е 270 километра.

Румъния и България имат най-сериозната противовъздушна отбрана (ПВО) за далечни разстояния на Балканите, а Сърбия и Унгария имат най-съвременна защита на небето на малки разстояния. Това сочи анализ на военния сайт „Балканска безбедносна мрежа“ (от сръбски – Балканска мрежа за сигурност“ – б.р.), базирайки се на данни към настоящата година. Това са и единствените страни в региона, които разполагат с ПВО система за защита на националната територия.

Румъния направи най-голяма крачка в модернизацията на своята ПВО със закупуването на американските балистични системи „Patriot“, Унгария и Сърбия пък закупиха френски зенитно-ракетни комплекси с малък обсег „Mistral 3“ в два варианта – преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) и зенитно-ракетен оръдеен комплекс (ЗОРК).

България пък единствена, още от края на социализма, разполага с престижните далекобойни руски ракетни комплекси С-300. Двата дивизиона служат за защита на София. Освен това България има още 5 дивизиона S-200, плюс руските комплекси „Нева“ и „Бук“.

Тези ракети са равностойни на „Пейтриът“, които са произведени в САЩ и могат да поразяват цели на голяма височина.

САЩ обещаха да снабдят Украйна с ракети С-300 и всякакви други средства за противовъздушна отбрана, които са произведени по времето на СССР, но са на разположение в държави от НАТО. Словакия вече обеща да даде своите ракети за Украйна, а срещу това да получи американски за своята отбрана.

Наскоро стана ясно, че САЩ са предложили да платят на България до 200 млн. долара, с които да закупим нови оръжия. Условието е било да предадем стари “съветски”, включително и ракети С-300, на Украйна. Това е станало в края на 2022 г., а управлявалият тогава служебен кабинет на Гълъб Донев просто замълчал – нито отказал сделката, нито я поискал.

200-те милиона долара са били предвидени по програмата на САЩ за чуждестранно военно финансиране (Foreign Military Financing – FMF). Те се отпускат като грантове на съюзници от Източния фланг на НАТО, сред които и България, за да се стимулират и компенсират дарения на военно оборудване за Украйна.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here