Полша премества военни в източната част на страната заради присъствието на „Вагнер“ в Беларус

0
135

 

Полша е започнала да премества над 1000 военнослужещи в източната част на страната на фона на нарастващите опасения, че присъствието на бойци от групата „Вагнер“ в Беларус може да доведе до увеличаване на напрежението по границата с членката на НАТО и ЕС, предаде Ройтерс, като цитира изявление на полския министър на отбраната Мариуш Блашчак.

Решението на руския президент Владимир Путин да предложи на наемните бойци от групата „Вагнер“ на Евгений Пригожин да изберат да се преместят в Беларус доведе до опасения сред източните членове на НАТО, че присъствието им ще доведе до по-голяма нестабилност в региона.

„Над 1000 войници и почти 200 единици техника от 12-а и 17-а механизирана бригада започват да се придвижват към източната част на страната“, написа Блашчак в Туитър. „Това е демонстрация на готовността ни да отговорим на опитите за дестабилизация в близост до границата на нашата страна“.

Миналата неделя Полша заяви, че ще изпрати 500 полицаи, за да подобри сигурността по границата си с Беларус. През последните седмици в Полша се наблюдава увеличение на броя на мигрантите, които се опитват да преминат границата.

По данни на граничната охрана вчерак над 200 души са се опитали да преминат нелегално, включително граждани на Мароко, Индия и Етиопия. Варшава обвинява Минск, че от 2021 г. насам изкуствено създава мигрантска криза на границата, като вкарва хора от Близкия изток и Африка и се опитва да ги изтласка през границата.

Източник: БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here